Cozonaci

Ingrediente:

Compoziţia de cozonaci

  • 1l lapte
  • 1kg zahăr
  • un pachet de unt+50ml ulei
  • 100g drojdie
  • 5 ouă întregi
  • 5 gălbenuşuri
  • 3kg făină(cât cuprinde)
  • Vanilie
  • Coajă de lămâie
  • Zeamă de la o lămâie

Umplutură:

  • 500g rahat
  • 300g nucă
  • 200g stafide
  • 2 linguri de cacao
  • 2 albuşuri

 

Mod de preparare:

Se dizolvă drojdia cu 1 linguriţă de zahăr, până se lichefiază. Se adaugă o ceaşcă de lapte cald, câteva linguri de făină şi se face maiaua care se lasă la dospit până îşi dublează volumul.

Între timp se fierbe laptele în care se adaugă zahărul, se amestecă până se dizolvă. Făina cernută se pune într-un lighenaş şi se formează o gaură în mijloc, în care se toarnă laptele cu zahărul. Se amestecă, până se face o compoziţie moale, ca o ciulama. Se acoperă şi se lasă la răcit.

Între timp se bat albuşurile spumă, se adaugă gălbenuşurile, apoi se toarnă peste făină, amestecând continuu cu lingură sau cu mixerul. Se adaugă maiaua, coaja de lămâie, vanilia şi zeama de la o lămâie.

Se începe framântatul, adăugând câte puţină făină împreună cu untul şi uleiul încălzite şi amestecate, până se încorporează tot bine. Se frământă cât mai mult, până când se obţine un aluat moale şi lipicios.

Se lasă aluatul la dospit până când îşi dublează volumul, acoperind cu o folie vasul în care se află şi se pune la loc cald.

Pentru umplutură se bat 2 albuşuri spumă, se adaugă cacao şi nuca mărunţită.

Când a crescut aluatul, se mai framânta o dată şi se împarte în 8 părţi, se fac gogoşi rotunde care se întind uşor, preferabil cu mâinile, se pune din umplutură cu nuca, stafide şi rahat, se rulează, iar apoi se impletasc 2 câte 2.

Se lasă la dospit încă 30 de minute, se ung cu ou bătut (sau gălbenuşurile rămase) şi se dau la cuptorul preîncălzit, la foc iute timp de 5 minute, iar apoi la foc mic pentru 45 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *