Crampele musculare ale gravidei


Survin mai ales noaptea şi se instalează cel mai des la labele picioarelor. Sunt foarte neplăcute şi constituie o problemă pentru multe gravide. Iată cauzele şi cum le poţi rezolva.
Crampa este o contracţie musculară involuntară care se manifestă fără avertisment. Dureroasă şi inconfrotabilă, crampa este intensă, dar trecătoare. Locul predilect este laba piciorului, dar poate apărea şi la gambă. Gravidele nu prea scapă de crampe.
Cauzele
La modul general, crampele sunt consecinţa proastei vascularizări a unui muşchi, care poate apărea ca urmare a unei proaste hidratări sau a unui efort prelungit. Fiindcă femeile gravide suferă adesea de insuficienţă venoasă, care poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal sau de strivirea venelor principale de către uter, situaţii în care circulaţia sangvină se efectuează mai prost. În plus, greutatea suplimentară pe care o duce o gravidă în timpul zilei oboseşte muşchii, provocând aceste dezagreabile crampe nocturne.
Specialiştii mai fac legătura între crampe şi un exces de fosfor sau o carenţă de calciu şi potasiu. Fosforul se găseşte în carnea afumată, uscată, sărată sau în băuturile gazoase.
Cum se pot înlătura?
Când apare o crampă, cea mai bună metodă de a scăpa de ea este să întinzi bine muşchiul contractat. Se întinde bine piciorul, ţinându-l drept. Începe cu călcâiul întinzând laba piciorului către degete. Această întindere a muşchiului va fi la început foarte dureroasă, dar inconfrotul dispare rapid. Poţi cere ajutorul partenerului pentru un masaj mai puternic. Pe măsură ce confortul dispare, masajul poate fi mai blând.
Şi căldura locală poate ajuta muşchiul să se destindă. O baie caldă şi aplicarea unei buiote pot rezolva problema. Mersul pe vârfuri este o altă soluţie care elimină crampele.
Cum le poţi preveni
Dacă aveai crampe şi înainte de fi gravidă, este foarte probabil să le ai şi în timpul sarcinii. Iată câteva trucuri care te pot ajuta să le previi:
- hidratează-te. Trebuie să bei cel puţin 1,5 l de apă pe zi;
- evită băuturile gazoase şi mezelurile care conţin mult fosfor;
- fă exerciţii zilnic: o activitate fizică moderată, adaptată condiţiei tale- plimbări, înot;
- întinde bine picioarele înainte de a merge în pat. Te poate ajuta să ai crampe noaptea;
- fă un duş cald înainte de culcare, nu fierbinte;
- evită să stai prea mult în picioare fără să faci mişcare sau aşezată, cu picioarele încrucişate;
- fă-ţi un obicei în a-ţi roti gleznele sau a-ţi mişca degetele de la picioare când stai jos, de exemplu la serviciu, sau acasă, în faţa televizorului;
- poartă încălţăminte cu tocuri mici, tip platformă;
- când ai ocazia stai cu picioarele în sus;
- consumă alimente bogate în calciu, magneziu şi potasiu: banane, pepene, migdale, legume verzi, produse lactate, tofu, peşte.
Dacă în ciuda metodelor aplicate durerea persistă şi observi înroşirea pielii sau umflături şi ai senzaţia de picioare grele, consultă medicul!