Croația, țara cu peste 1000 de insule și insulițe

croatia
Foto: vueling.com

Croația este frumoasă și deosebită în felul său, dăruind celor ce o vizitează ceva unic, greu de uitat, cu peisaje naturale și arhitectonice spectaculoase. A vizita o țară precum Croația, cu o diversitate uimitoare, unde peisajele marine și montane se îmbină armonios, este o șansă pentru a afla totul despre ea sau măcar a cunoaște unele dintre secretele ei. În orice direcție s-ar îndrepta cei care sosesc în Croația, vor descoperi regiuni interesante, specii rare de plante și animale (Croația are 7 parcuri naționale și multe alte rezervații naturale protejate prin lege), numeroase oportunități pentru a afla și a vedea lucruri noi și incitante.

Coasta croată a Mării Adriatice este una dintre cele mai crestate din lume, având 1185 de insule și insulițe, dintre care, cea mai mare este Insula KRK, iar cea mai întinsă peninsulă este Istria. Începând cu regiunea Istria, cea mai nordică de pe coasta croată, cu vechile orașe Pola, Porec, Umag, Vrsar și mergând spre sud, prin ținutul Primorsko-goranska cu stațiuni de lungă tradiție precum Opatija, Crikvenica, Novi Vinodolski, sau insule mirifice (Krk, Cres), străbătând și ținutul Zadar, primul dintre numeroasele districte ale Dalmației ce se aseamănă cu mici piese de puzzle care se îmbină armonios într-un întreg, și ajungând, în sfârșit, la Dubrovnik, perla turismului croat aflată în partea sudică a coastei, toate aceste ținuturi merită să fie vizitate pentru a afla istoria, a le cunoaște cultura și a le admira frumusețea. De fapt, întreaga coastă croată la Marea Adriatica ar putea fi asemuită cu un șirag de perle, fiecare având o altă formă și mărime, singura asemănare fiind o strălucire aparte care îmbată privirea și încântă sufletul.

Capitala Croației este Zagreb iar cele mai importante orașe sunt: Dubrovnik („Regina Adriaticii de Est”), Trogir, Opatija și Zadar.

Croația este una dintre țările cu un mare potențial turistic, însă necunoscut îndeajuns de marea majoritate a celor care iubesc să călătorească. Turismul se pliază atât de bine pe fondul natural al țării, atât montan, cât și litoral, dar și pe vastul său patrimoniu cultural – de la fortărețele vechi, construite să țină piept otomanilor, la orașele de pe țărm, care au un specific venețian (orașe-port) și până la capitala Zagreb, care împletește farmecul relaxat al sudului cu splendoarea imperială și regală.

Din punct de vedere al cadrului natural, cea mai mare importanță o prezintă relieful calcaros de pe coastă și din insule, cele mai reprezentative forme de acest tip fiind Grotele Baredine din Istria și Spilja Biserujka din Krk, una dintre cele mai mari insule croate.

Turismul pe litoralul Croației cuprinde 3 zone importante: Insulele Dalmației, Riviera Dalmației și Peninsula Istria.

Dintre Insulele Dalmației, cele mai importante sunt situate în Regiunea Dalmației – Dalmația de Nord, Centrală și de Sud:

– Insula Krk – cea mai mare insulă a Croației, situată în partea de nord a țării, în apropiere de Peninula Istria și de aeroportul din Rijeka. Cele mai importante așezări de pe acestă insulă sunt: Baska, Malinska, Omisalj, Vrbenik, Punat și orașul Krk.

KRK
Foto: mejoresplayas.org

– Insula Pag – este de asemenea una dintre cele mai mari insule din Croația, fiind caracterizată de un relief stâncos și de o vegetație sărăcăcioasă. Este foarte cunoscută pentru activitățile de artizanat realizate aici – în special Dantelurile de Pag. O altă caracteristică a insulei este dată de creșterea ovinelor, turmele de oi fiind foarte întâlnite aici. De aceea insula este cunoscută și pentru brânza obținută de la acestea. Cele mai importante așezări ale acestei insule sunt: Novalja, Pag, Jakisnika și Banjol.

– Insula Hvar – situată în Dalmația Centrală, între insulele Brac și Korcula, este cunoscută ca fiind insula cea însorită din țară – cu 2700 ore de soare pe an, acest lucru transformând-o într-o destinație de top. Insula este foarte cunoscută pentru culturile sale bogate de lavandă, care dau un aspect și un parfum încântător insulei. Cele mai importante așezări de pe insulă sunt: Hvar, Jelsa, Stari Grad și Vrboska.

– Insula Brac – situată între insulele Split și Hvar, este una dintre cele mai mari insule din Croația și cea mai mare din Dalmația. Este cunoscută pentru piatra sa albă – piatra albă de Brac, care a fost exploatată încă din cele mai vechi timpuri, fiind utilizată la construcția unor clădiri celebre precum Casa Albă din Washington, Parlamentul din Viena sau Reichstagul din Berlin. Cele mai interesante atracții de pe insulă sunt: Peștera Zmeilor, Peștera Kopacina și lacurile artificiale Nerežiske. Cele mai cunoscute localități sunt: Bol, Supetar, Milne și Sumartina.

– Insula Korcula – încadrată de insulele Hvar și Mljet, este locul de naștere al celebrului navigator Marco Polo. Cu o vegetație luxuriantă și păduri foarte dese, insula a primit în trecut denumirea de Korcula Neagră. Locuitorii de pe acestă insulă sunt buni sculptori în piatră, dar și viticultori, vinul fiind unul dintre produsele de bază cu care se mândrește insula. Cele mai importante așezări ale insulei sunt: Korcula, Vela Luka, Zrnovo, Brna, Pupnat, Cara și Racisce.

– Insula Cres – se află în Golful Kvarner, în Arhipelagul Cres-Losijn, între insulele Krk și Losinj, fiind separată de insula Losijn printr-un canal artificial construit de romani. Este o insulă fermecătoare, interesantă fiind și diversitatea – în sud vegetație bogată, iar în nord stancă. Obiectivele interesante de pe insulă sunt: Lacul cu apă dulce Vransko, plaja Sfântul Ivan din Lubernica sau orășelul Valun. Localitățile importante de pe insulă sunt: Cres, Valun, Osor și Zaglav.

– Insula Losinj – situată la vest de insula Cres, în golful Kvarner, face parte din Arhipelagul Cres-Losijn. Este a XI-a insulă ca mărime din marea Adriatică. Insula este cunoscută pentru priveliștele minunate pe care le oferă marea, unde se întâlnesc chiar și delfini. Cele mai importante orașe sunt: Mali Losinj și Veli Losijn.

– Insula Rab – aflată de asemenea în Golful Kvarner, între insulele Krk și Pag. Insula este atractivă mai ales datorită pădurilor bogate de stejar din partea sudică, una dintre cele mai frumoase păduri de stejar de la Mediterană. Foarte atractivă este și arhitectura sa medievală. Principalele așezări sunt: Lopar și Rab.

– Insula Murter – situată în zona Sibenik, este cunoascută pentru ruinele așezărilor romane care se găsesc pe insulă. Cele mai importante localități sunt: Murter, Tisno, Betina și Jezera.

– Insula Dugi Otok – aflată în Dalmația Centrală, în dreptul orașului Zadar. Este cunoscută ca fiind insula livezilor de măslini dar și a golfurilor, cele mai cunoscute fiind Sakarun și Telescica. Un mare avantaj al insulei îl prezintă plajele de nisip, tinând cont că majoritatea plajelor din Croația prezintă o structură stâncoasă. Cele mai importante așezări de pe insulă sunt: Sali, Bozava, Brbinj, Rava și Luka.

– Insula Prvic – aflată între Vodice și Sibenik, este foarte apropiată de tărm. Aici este foarte bine reprezentat stilul dalmat tradițional, cu case de piatră. Cel mai interesant lucru este lipsa traficului, datoriță absenței mașinilor.

– Arhipelagul Kornati – aflat în Dalmația Centrală, la sud de insula Dugi Otok, este cunoscut pentru Parcul Kornati și stâncile Donji Kornati. De asemenea este un paradis pentru scafandri. Cele mai importante așezări sunt: Kornat, Smokvica, Mana și Lavsa.

– Insula Pasman – situată în apropiere de Zadar, este cunoscută pentru apele sale curate, fiind considerată cea mai curată parte a Mării Adriatice, dar și pentru una dintre cele mai frumoase plaje de nisip: Mrljane. Cea mai importantă așezare este Mrljane.

– Insula Uglijan – situată foarte aproape de insula Pasman, este cunoscută drept insula verde, beneficiind de o bogată vegetație mediteraneană: pini, măslini, viță de vie, smochini, macchia.

O altă zonă cu o importanță majoră pentru turismul din Croația o reprezintă Peninsula Istria– atât de cunoscută pentru vestigiile sale de pe vremea romanilor. Este cea mai mare peninsulă a Adriaticii, situată între golfurile Trscanski și Kvarner. Interesant pentru turism este arhitectura peninsulei, tipic venețiană. Cele mai importante așezări de aici sunt Pula, Porec, Vrsar, Rovinj, Novigrad, Umaq, Medulin și Rabac.

– Pula – unul dintre cele mai vechi orașe din Istria – oraș roman, este situat în extremitatea sudică a peninsulei, la Golful Pula, fiind cel mai mare port din Istria. Este cunoscut mai ales pentru Arena Pula, un vestit Amfiteatru roman.

– Medulin – partea continentală se continuă cu insulițe foarte mici și pitorești, ceea ce face din acestă așezare pescărească o adevărată comoară turistică.

Medulin
Foto: arcus.hr

– Vrsar – situată între Rovinj și Porec – este cunoscut pentru vestigiile romane, podgoriile Malvazija, dar și pentru plaja de nudiști din Europa.

A treia destinație importanta de pe litoral este Riviera Dalmației (partea continentală a litoralului croat). Aceasta este împărțitî în mai multe destinații cu renume:

Riviera Biograd este alcătuită din câteva stațiuni de top: Sveti Petar, Sveti Filip i Jakov, Pakostane și Biograd

Riviera Biograd
Foto: antenazadar.hr

Sveti Petar – localizată pe Canalul Pasman, în regiunea Zadar, este un loc unde tradiția încă se mai păstrează;

Sveti Filip i Jakov – cu toate că este o mică așezare litorală, pe perioada de vară se transformă într-o stațiune animată și foarte apreciată de turiști;

Pakostane – este situată în centrul Dalmației, între orașele istorice Zadar și Sibenik, în apropierea insulelor Krk, Paklenica și a arhipelagului Kornati;

Biograd – situată în centrul Adriaticii, este un loc minunat, binecuvântat cu o apă cristalină și locuri foarte interesante.

Riviera Dubrovnik este de asemenea o zonă foarte solicitată, acest lucru datorându-se și importanței pe care o exercită orașul Dubrovnik asupra zonei. Riviera cuprinde:

Dubrovnik
Foto: europeanfestival.ca

Slano – aflat la 27 km de Dubrovnik, este situat într-un minunat golf, cu o plajă de 2 km lungime și o vegetație luxuriantă;

Molunat – este localizat în cea mai sudică parte a Croației. Plaja este în general stâncoasă;

Mlini – situat în sudul Dubrovnik-ului, este poziționat într-un cadru mirific, înconjurat de munți, beneficiind și de un climat foarte plăcut;

Insula Lopud – situată în nord-vestul orașului Dubrovnik, face parte din insulele Elafiti (alături de insulele Daksa, Kolocep, Sv.Andrija, Ruda, Sipan, Jaklijan, Tajan și Olipa);

Zaton Veliki – este o adevărată oază turistică, situată la doar 10 km de Dubrovnik.

Komarna – situat chiar pe Autostrada Adriaticii, este un loc perfect pentru relaxare;

Gruda – este o mică municipalitate situată la sud de Dubrovnik;

Dubrovnik – este un oraș special, minunat pentru a fi vizitat, mai ales că se află sub patrimoniul UNESCO;

Cavtat – este situat în sudul extrem al litoralului Croației, pe valea râului Konavle. Orașul deține o mulțime de obiective de pe vremea romană, de la apeducte, necropole, terme, la sanctuare romane;

Klek – este situat în frumosul golf Klek – Neum, înconjurat de o întinsă cultură de măslini.

Neum – reprezintă granița dintre Croația și Bosnia Herțegovina la Marea Adriatică, fiind una dintre cele mai însorite zone ale țării.

Riviera Makarska este situată între Split și Dubrovnik, în dreptul celor mai importante insule ale Croației. Cel mai important obiectiv din zonă este Parcul Natural Biokovo. Riviera cuprinde mai multe stațiuni de interes turistic:

Riviera Makarska
Foto: tempet-makarska.com

Promajna – este ideală pentru familiile cu copii, datorită micuțelor golfuri cu plaje de nisip, dar poate fi indicată și tinerilor, în stațiune existând facilități variate pentru sport și viața de noapte.

Makarska – este un oraș destul de aglomerat de pe litoralul croat (12000 loc.), cu multe facilități, fiind astfel una dintre cele mai atractive stațiuni din această zonă.

Zivogosce – se află în partea sudică a acestei riviere, la poalele muntelui Biokovo.

Tucepi – este o stațiune foarte pitorească, plină de legende și basme, situată, de asemenea, la poalele muntelui Biokovo.

Podgora – aflată la poalele muntelui Biokova, este considerată o perlă a litoralului Adriatic, fiind o stațiune foarte cochetă, înconjurată de o vegetație mediteraneană luxuriantă.

Igrane – pentru cei care caută confortul, precum și o apă cristalină și plaje cu nisip sau pietricele.

Gradec – situată la capătul sudic al Rivierei Makarska, este combinația unică între munte (Biokovo) și unele dintre cele mai frumoase plaje de pe țărmul Adriaticii.

Drvenik – este un port pentru ferryboat-uri, conectat cu insulele Hvar și Korcula.

Brela- situat în Dalmația Centrală, la poalele muntelui Biokovo, beneficiază de un climat foarte plăcut, răcorit de brizele Adriaticii.

Baska Voda – aflat la poalele muntelui Biokovo, este o modernă stațiune turistică din inima Dalmației.

Riviera Omis este cunoscută pentru calitatea plajelor sale. Elementele importante care caracterizează zona sunt râul Cetina și Muntele Mosor. Este situată la nord de Riviera Makarska și la sud de Split.

Riviera Omis
Foto: holidays-in-the-heart-of-europe.com

Omis – cunoscut și ca orașul piraților, este o așezare de o frumusețe copleșitoare, reprezentată de amestecul uimitor dintre mare și munte. Prezența canioanelor dau un plus de frumusețe, iar vestigiile romane amplifică importanța turistică a zonei. Aici se găsește și faimosul restaurant Radmanove Mlinice, situat în vechea moară transformată.

Nemira – la doar 3 km față de Omis se afla Nemira, o așezare situată într-un golf liniștit, cu plaje minunate, dar și cu facilități de agrement și alimentație publică.

Mimice – este o mică așezare turistică situată între Split (36 km) și Brela (15 km), este un loc extrem de liniștit și bun pentru relaxare.

Marusici – se adresează persoanelor care caută relaxare. La doar 36 km se afla Rezervația Imotski – Lacurile Roșii și Albastre.

Sumpetar – este un adevărat paradis pentru cei care doresc să se îndepărteze de viața cotidiană. Este locul cu plaje frumoase, nopți de pescuit și mâncare delicioasă.

Stanici – situat la 4 km de Omis și la 30 km de Split, este un loc liniștit cu plaje fine de nisip sau cu pietricele mici. De aici există o întinsă vedere la mare, apa având o calitate ridicată.

Ruskamen -situat la 7 km sud de Omis, este un complex turistic modern, înconjurat de păduri mediteraneene și ape cristaline.

Pisak – este situat într-un micuț golf, între Omis și Makarska, unde plajele variază de la cele cu nisip fin la cele stâncoase.

Orij – un resort micuț de pe litoralul croat, este un mic paradis depărtat de agitația cotidiană.

Krilo Jesenice – situat la 20 km de Split, este un mic port de yachturi, o așezare foarte pitorească.

Dugi Rat- situată între Split și Omis, beneficiază de 4 km de plajă cu nisip fin, excelente pentru familiile cu copii. Canalul Brac sport este frumusețea așezării.

Duce – unul dintre puținele locuri cu plaje de nisip din Croația, este situat în vecinătatea orașului Omis.

Riviera Peljesac – se întinde în peninsula Peljesac, în dreptul insulei Hvar, polul principal de atracție fiind orașul Orebic, de unde există un ferryboat către insula Korcula, situată în apropiere. Riviera se află la poalele munților Sveti Ilija. Riviera cuprinde mai multe orașe sau așezări rurale importante din punct de vedere turistic:

Riviera Peljesac
Foto: trgostan.hr

Loviste – situat într-un minunat golf cu apă cristalină, deține 30 km de plaje virgine care atrag o mulțime de înotători.

Viganj – situat la 7 km de Orebic, este un port micuț. De aici se organizează și excursii montane în Munții Sveti Ilija (961 m). Orașul a fost gazda Campionatului Internațional de Windsurfing în 1989 și a celui european în 1990.

Trpanj – situat în nordul peninsulei Peljesac, este o destinație preferată de cei mai mulți turiști. Stațiunea este foarte îngrijită. Din această stațiune se poate vizita Parcul Național Mljet, insula Korcula sau Dubrovnik. Este una dintre stațiunile cele mai bine dotate din această Rivieră.

Orebic – situat în sud-vestul peninsulei, este un orășel pitoresc de la poalele munților St.Elias (St. Ilija), caracterizat de lungi plaje nisipoase si de mici golfuri cu apă cristalină.

Kuciste – situat în partea sudică a peninsulei, este considerat unul dintre cele mai bune locuri pentru windsurfing și pentru sporturi de vară în general.

 

Curiozități despre Croația:

  • Marile invenții croate includ primul test cu parașuta și… cravata. Acest accesoriu vestimentar s-a născut în Croația, de unde s-a extins apoi în întreaga lume. Însuși numele croat o spune “cravat“, de unde denumirea cunoscută azi de cravată. O gardă de ofițeri de origine croată de la curtea lui Ludovic al XIV, Regele-Soare, purtănd cravata, au răspândit-o și în Franța, apoi în întreaga lume.
  • 18 octombrie este declarată ca fiind “ziua cravatei”.
  • Croația se numără printre țările cu cele mai multe plaje cu steag albastru (blue flag).
  • Astăzi, Croația are mai mult de 300 de regiuni de vin, 17.000 de producători și 2500  vinuri, specialitatea lor fiind vinurile albe.
  • Marco Polo s-a născut în insula Korkula.
  • Se crede că moneda Croației – kuna – și-a luat numele după un mic rozător.
  • Majoritatea monedelor nu au pe verso personalități, ci animale (veverițe, urși, păsări, etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *