Cu ce călătorești când ești gravidă

Multă vreme femeilor însărcinate nu li se recomandau călătoriile lungi. Astăzi lucurile s-au schimbat. Totuși, există câteva sfaturi de care este bine să ții cont dacă te aflii într-o astfel de situație și vrei să pleci departe de casă.

vacanta-femeia-insarcinata

Cu condiția de a nu avea probleme de sănătate și să nu fii însărcinată cu gemeni, poți călători mai ales în al doilea trimestru al sarcinii. În primul trimestru există riscul sarcinii false, iar în cel de-al treilea de naștere prematură, ruptură a apei, sângerări, hipertensiune arterială. Cu toate acestea, dacă medicul tău consideră că ești în afara acestor probleme, te poți deplasa.

Dacă ai avut în antecedente sarcină falsă sau naștere prematură, e bine să fii prudentă. Evident, și pentru sarcina cu risc, orice voiaj se face numai cu avizul medicului specialist.

Zonele îndepărtate, sau care prezintă risc crescut de boli tropicale, trebuie, de asemenea, evitate.

Ce mijloc de transport alegi

Nu se poate spune că există un mijloc mai puțin obositor. Toate obosesc, fiindcă orice călătorie obosește. Cel mai puțin tracasant a fi, totuși, trenul. Dar, să le luăm pe rând.

–         Autoturismul

Traseele cu autoturismul sunt, de obicei, obositoare: limitează durata și evită să mergi mai mult de 300 km sau 3 ore. Fă pauze regulate la 2 ore, timp în care vei merge puțin pe jos pentru a face sângele să circule. Pune-ți centura de siguranță cât mai jos posibil, ca să nu ai dureri lombare. Ia cu tine o sticlă cu apă, suc de fructe și alimente nutritive. Dacă nu te simți bine oprește-te din condus. E bine să ai în vedere că pe timpul sarcinii reflexele și vigilența sunt modificate. Nu călători dacă este foarte cald sau foarte frig.

–         Trenul

După cum am spus este cel mai indicat mijloc de transport în această perioadă. Rezervă-ți un loc comod, iar pentru trasee mai lungi, ia-ți cușetă. Mănâncă ușor, pentru a minimaliza răul de transport.

–         Avionul

Problemele circulatorii se pot evita prin purtarea unor ciorapi medicinali și prin plimbări scurte prin avion. De aceea, este bine să soliciți loc în margine, către culoar, ca să te poți ridica mai ușor. Evident că dacă ești în luna a 8-a a sarcinii ar fi preferabil să nu zbori fiindcă există riscul nașterii. De altfel, majoritatea companiilor aeriene nu auttorizează zborul în aceste situații. E recomandat să bei multă apă ca să eviți riscul deshidratării și să îți pui, ca și la volan, centura cât mai jos, sub pelvis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *