Cu ce îl încalţi pe cel mic

Prima pereche de încălţări pentru cel mic este un eveniment. Este foarte important ca acestea să îi asigure stabilitate şi confort. Noi îţi dăm câteva sfaturi ca să faci cele mai bune alegeri.
Unii specialişti spun că bebe trebuie încălţat din clipa în care merge singur. Până atunci, dacă e frig, îi pui şosete sau botoşei. Ideea este de a-i oferi posibilitatea să se joace cu degetele pentru a-şi cunoaşte corpul. De asemenea, îşi va găsi mai repede echilibrul şi îşi va dezvolta muşchii degetelor de la picioare. Poţi profita de vacanţa la mare pentru a-l pune să meargă desculţ pe nisip sau iarbă.
Alţii consideră că în clipa în care s-a ridicat în picioare, trebuie încălţat, dar lejer, şi doar când merge pe suprafeţe reci (gresie, ciment). Nu sunt necesare încălţări cu talpă groasă sau ghete care ţin gleznele.
Primele încălţări
Indiferent de material (pânză, piele, lac, elastic) sau model (bascheţi, pantofi), sau marcă, important este să fie suple şi confortabile. Ai grijă să fie uşor de încălţat şi să aibă un sistem de închidere simplu. Să ţină bine piciorul şi să nu îl strângă. Ideea de bază este de a prefera confortul eleganţei.
Pantofii fratelui sau surorii mai mari pot trece fără probleme la mezin dacă sunt încă în stare bună. Dacă sunt prea uzaţi, la gunoi!
Când trebuie schimbate
Copilul nu îţi va spune când îl strâng pantofii sau dacă îl dor picioarele. De aceea, între 1 şi 2 ani, trebuie să îi cumperi la fiecare 4-5 luni alţii. În primii ani de viaţă calitatea este extrem de importantă. Şi măsura. Nu lua niciodată pantofi mai mari decât trebuie. Îi vor deforma mersul şi poate avea probleme mai târziu. Pentru măsura exactă foloseşte pedimetrul. Se găseşte în magazinele de pantofi specializate. Este un fel de matrice care permite aflarea lungimii (mărimii) piciorului. Pune copilul să stea în picioare când îl măsori, ca să te asiguri că este bună dimensiunea. Alegerea măsurii este bună dacă intră indexul tău între călcâiul lui şi ştaiful pantofului. Dacă în magazinul respectiv nu există pedimetru, ia tu măsura copilului cu ajutorul unei foi de hârtie şi a unui creion, punându-l să stea în picioare. Decupează forma şi compar-o cu pantofii.
Ce model e mai bun
În primul an sistemul de închidere indicat este cel cu şireturi. Se adaptează cel mai bine formei curbate a piciorului. Ca înălţime, pantofii joşi nu sunt indicaţi pentru început. Mai târziu însă ajută la întărirea gleznei. Modelele înalte nu sunt bune devreme fiindcă nu uşurează mersul şi creează o anume lene musculară. După 2-3 ani cel mic poate purta orice model.
Atuurile unor încălţări bune
– să fie din piele, atât la exterior, cât şi la interior, singurul material care evită alergiile
– să aibă tălpi antiderapante de maximum 1 cm grosime şi rezistente, dar nu prea rigide, pentru a permite mersul
– întărituri rigide care ţin călcâiul stabil
– deschidere largă care să faciliteze încălţarea fără a chinui prea mult piciorul celui mic.