Cu sau fără desert?

Desertul are locul lui în cadrul unei mese echilibrate şi nu trebuie să fie prezentat ca un privilegiu. Aşadar, evită să-l recompensezi cu un desert, după ce a terminat felul principal sau dacă a fost cuminte.
Ce loc ocupă desertul în alimentaţie
Desertul trebuie să fie considerat o completare a meniului. De exemplu, dacă cel mic nu a mâncat carne, poţi compensa lipsa proteinelor oferindu-i un iaurt ca desert. În nici un caz nu-i cere celui mic să termine tot din farfurie pentru a avea drept la desertul din meniu. Limitează-te la o singură porţie de desert pentru fiecare membru al familiei. Dacă tu sau alt adult din familie sunteţi gurmanzi, aşteaptă să plece copiii de la masă pentru a doua porţie de desert. Astfel veţi fi un exemplu negativ pentru ei.
Deserturile cu zahăr
Alege deserturi pentru bebeluşi. Fructele rămân desertul nutritiv prin excelenţă. Începând cu 9 luni, poţi integra progresiv produsele lactate şi alterna, peste câteva luni cu deserturi care conţin produse cerealiere. Prăjiturile, biscuiţii, îngheţata nu sunt neapărat incompatibile cu o alimentaţie sănătoasă. Este doar o chestiune de frecvenţă şi de cantitate. Îi poţi oferi copilului tău de 2-3 ori pe săptămână un desert, fără să-i distrugi echilibrul alimentar, mai ales dacă are un meniu sănătos.
Gustul dulce este unul înnăscut la oameni, aşa cum au dovedit studiile ştiinţifice. Dar dacă îi vei oferi celui mic deserturi de la vârste prea fragede, va accepta mai greu alimentele hrănitoare. De aceea, nutriţioniştii recomandă să aştepţi puţin înainte de a-i da deserturi dulci.
Contrar credinţei, zahărul nu face copiii hiperactivi. Mai degrabă mediul şi contextul în care se oferă dulciurile fac copiii hiperactivi, determinând exaltarea lor. De exemplu, ciocolata, care conţine cafeină, poate avea un efect stimulant. Îi poţi oferi o mică cantitate dela 18-24 de luni în sus, dar nu seara.
Cel mic nu vrea decât desert
Pentru a ajunge mai repede la desert, nu termină farfuria cu felul principal. Iată ce ai de făcut.
- explică-i copilului că desertul este o completare a mesei şi că cel mai important pentru el, ca să crească mare, este felul principal.
- nu îl priva de desert, indiferent că mănâncă sau nu tot din farfurie.
- dacă vrea şi o a doua porţie de desert, dă-i farfuria de felul doi neterminată, sau propune-i să aştepte gustarea. Dacă are un apetit mai mare, dă-i un fruct după felul principal şi apoi mai dă-i o porţie de desert.