Cum ajutam copilul sa aiba un ritual de somn?

0

Inca din primele luni de viata, parintii pot pregati deja terenul pentru crearea unui obicei de somn bun in viitor al copilului. 

Puteti incerca urmatoarele:

dormit

– Reglati  ritmul de zi si de noapte. Pe cat este posibil, incercati sa il invatati pe cel mic ca „seara se merge la culcare si noaptea se doarme, iar in timpul zilei e timp de joaca ” 

In timpul zilei expuneti copilul la diverse stimulente si activități. Jucati-va foarte mult cu el.

Incercati sa-l tineti treaz dupa ce serveste masa (aceasta este de multe ori  o batalie pierduta in avans).

Dupa lasarea intunericului, ajutati-l sa fie mai putin activ. Reduceti lumina si zgomotul in camera mananca masa de seara. Cu noroc va invata ca a doua zi se poate juca in voie si ca noaptea este plictisitoare, dedicata somnului.

Incepeti sa il invatati sa doarma singur, fara a folosi balansoar, supt deget, suzete, hrana, etc, care se pot transforma ulterior in independenta. Scopul este ca, atunci cand se trezeste in noapte (asa cum  se pare ca fac cei mai multi dintre copii ), cel mic trebuie sa fie capabil  sa adoarma singur, fara a fi nevoie sa veniti si il leganati sau sa ii oferiti lucrurile care il calmeaza.
Dupa cateva saptamani (atunci cand nu sunt lipsiti de somn si atunci cand lucrurile  incep sa se calmeze), incepeti sa  puneti copilul la culcare cand inca este treaz si astfel sa invate sa adoarma singur.
Aceasta este o abilitate de a invata sa se linisteasca si sa adoarma singur poate dura luni de zile.  Dar daca sunteti suficient de consecventi, reusita este asigurata.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *