Cum aleg să îşi crească copiii cei din generaţia „bătaia este ruptă din rai”

foto: pixgood.com

Cu siguranţă niciunul dintre noi nu a uitat acele expresii clasice pe când eram copii: unde da mama creşte” sau ”eu te-am făcut, eu te omor” sau ”bătaia e ruptă din rai” Şi chiar dacă nu ne numărăm printre “norocoşii” care beneficiau de un astfel de tratament, era o normalitate în marea majoritate a familiilor…şi mai ales disciplinarea copiilor cu ajutorul nuieluşei sau al riglei de lemn era considerată un success în învăţământul de la acea vreme.
Poate tocmai pentru că am trăit-o atât de intens, într-un fel sau altul, pe pieleea noastră sau numai asistând la această traumatizantă experienţă, majoritatea părinţilor care fac parte din „generaţia bătăii rupte din rai” apelează la cu totul şi cu totul alte metode de a-şi educa copiii.
Pentru a vedea câţi dintre noi mai apelează încă la metode punitive de educaţie, cei de la TOTULDESPREMAME.RO au realizat în perioada 1-14 octombrie un studiu online, la care au participat 2434 de părinţi. Acesta a demonstrat că cei mai mulţi părinţii crescuţi astfel, evita să îşi pedepsească copiii şi cred cu tărie în comunicarea deschisă cu copiii lor. 75% dintre părinţii care au luat parte la studiu au mărturisit că, în copilărie, erau pedepsiţi de părinţi atunci când greşeau. Din fericire, când au fost întrebaţi dacă ar reacţiona la fel în situaţii similare, numai 1 % dintre aceştia ar urmă exemplul părinţilor lor.
Rezultatele interpretate sociologic stau la baza actualei campanii #farapedeapsa desfăşurată de totuldespremame.ro şi sunt următoarele:
- 76% dintre cei care au răspuns întrebărilor au fost pedepsiţi (fizic sau emoţional) de părinţi cel puţin o dată; doar 24% spun că nu au fost niciodată pedepsiţi, nici fizic, nici emoţional.
- Cei mai mulţi dintre respondenţi (39%), îşi amintesc pedeapsa emoţională iar numai 20% pe cea fizică.
- Mai mult de jumătate dintre cei pedepsiţi spun că, atunci când erau mici, cel mai mult îi dureau ameninţările şi injuriile.
- De cele mai multe ori, atunci când erau pedepsiţi, se simţeau nedreptăţiţi. O treime dintre ei se simţeau şi speriaţi, iar aproape o treime furioşi.
- 80% dintre respondenţi şi-ar ajută copilul să înţeleagă unde a greşit. Cu toate acestea, un sfert dintre părinţii de azi ar folosi pedeapsa pentru a corecta comportamentul copiiilor.
- Cei mai mulţi dintre respondenţii pedepsiţi şi-ar fi dorit că părinţii să fie mulţumiţi de ei, iar mai mult de o treime să fi fost iubiţi, ascultaţi şi acceptaţi. Cei care nu au fost pedepsiţi s-au simţit mai iubiţi şi acceptaţi de părinţii lor.
Pedeapsa emoţională (ameninţări, injurii, izolare) cântăreşte mai mult în amintirile proaspeţilor părinţi decât pedeapsa fizică, arată sondajul online. Pedeapsa i-a „învăţat” pe copiii de ieri, deveniţi părinţii de azi, teama de consecinţele propriilor acţiuni, determinându-i deseori să mintă sau să ascundă adevărul de părinţii lor.
Dr. Laura Markham, doctor în psihologie, părinte şi fondator ahaparenting.com a transmis, la începutul acestei luni, la lansarea cărţii sale, „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” un mesaj către părinţi: „Indiferent ce simte copilul, este întotdeauna de preferat să îi arătăm acestuia că sentimentele lui sunt acceptate şi că pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o soluţie să punem în aplicare distragerea atenţiei de la durerea pe care o simte, pentru că în acest fel supărarea este reprimată şi rămâne cu el pentru totdeauna”, a declarat Markham.
Pentru a nu activa procesele şi comportamentele care i-au produs durere în copilărie, părintele de astăzi poate deveni un părinte conştient, prin autoanaliză constantă, poate căpăta o mai bună înţelegere asupra emoţiilor şi a funcţionarii acestora, poate reflecta constructiv la propria poveste şi poate aplică o serie de sfaturi din ghiduri de intervenţie şi tehnici de mindfulness pentru a recăpăta echilibrul în familie, recomandă Dr. Laura Markham, care a susţinut în luna noiembrie o conferinţă destinată părinţilor, la Bucureşti, în care a vorbit despre dezvoltarea şi menţinerea unei relaţii armonioase în familie.
„Pedepsirea copilului, eliminarea privilegiilor, pedepsirea prin acordarea unor sarcini suplimentare, toate aceste abordări sunt concepute cu scopul de a-l „invăţa o lecţie” pe copil. Dar cercetările ne arată că acei copii sunt mai degrabă preocupaţi de caracterul abuziv al pedepsei, în loc să simtă remuşcarea pentru greşelile făcute.“ – dr. Laura Markham.
LAURA MARKHAM este autoarea cărţilor „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” (lansată pe 7 octombrie) şi „ Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă” (lansată pe 27 octombrie).