Cum alegi jucăriile pentru bebe?

Fiindcă 1 iunie bate la uşă, e momentul să cumperi o jucărie celui mic. Până la vârsta de 1 an, cât este bebe, e foarte important să aibă jucăriile potrivite, fiindcă îl ajută să înveţe şi să se dezvolte.
Nu uita, totuşi, că fiecare copil este unic şi are gusturi diferite (chiar dacă este foarte mic). De aceea, o jucărie perfectă pentru nepot poate să îl lase indiferent pe copilul tău.
Ai grijă la siguranţa jucăriilor
Respectă recomandările fabricantului. Dacă scrie pe cutie că obiectul nu este recomandat copiiilor mai mici de 36 de luni, există cel puţin un motiv. Chiar dacă copilul tău este precoce, nu risca, fiindcă nu ştii ce riscuri pot apărea.
Dacă vei cumpăra jucării artizanale, care nu au înscrise norme de siguranţă, examinează-le bine pentru a te asigura că nu prezintă niciun pericol pentru bebe şi că sunt adaptate vârstei lui.
Jucăriile potrivite
Pentru 0 – 3 luni. În primele luni de viaţă, copilul are nevoie de stimulare senzorială. Bebe nu prea se mişcă, deci, trebuie să alegi jucării colorate, cu suntete sau textură deosebite care să îl atragă. E perioada când atenţia lui e capturată de tot ce îl înconjoară. Iată câteva sugestii:
– o pârâitoare. Este perfectă pentru cei mici. Asigură-te că bebe o poate ţine bine în mânuţă, că este uşor de manevrat şi colorată. Şi că face zgomot, evident. Ştii că şi în vremea Romei antice copiii aveau astfel de jucării?
– o jucărie mobilă. Pusă deasupra patului sau leagănului, îi va procura ore de plăcere. Va privi fascinat cum se mişcă, iar dacă e şi muzicală, cu atât mai bine!
– o jucărie de pluş. Bebeluşii apreciază mult micile animale de pluş. Sunt primele confidente şi le vor păstra mult timp. Verifică bine când le cumperi ca să nu se desprindă ochii sau alte accesorii. Pentru cei foarte mici, evită să pui pluşurile în pat fiindcă există risc de sufocare.
– salteluţe de joacă cu jucării deasupra. Acestea trebuie să fie colorate sau muzicale pentru a-l atrage pe bebe. Cât timp se joacă trebuie supravegheat de un adult.
– o lampă care proiectează lumini pe tavan.
Pentru 3 – 6 luni. În această perioadă are nevoie să se mişte puţin. Apucă tot ce-i pică în mână şi duce tot la gură. Îi place să facă zgomot şi să strivească totul în mână.
– va aprecia cuburile care se pot stivui. Chiar dacă nu le va putea manevra, le va admira culoarea şi îl va încânta zgomotul lor.
– jucăriile de cauciuc şi inelele de dentiţie.
– cărţile din plastic sau pânză. Poţi începe să-i citeşti poveşti, chiar dacă nu le înţelege.
– jucării de baie.
– covoraşul de joacă.
Pentru 6 – 9 luni. La vârsta asta stă aşezat în mijlocul jucăriilor sau se deplasează în patru labe. Adoră jocul de-a v-aţi ascunselea (cu o cuvertură, de exemplu) şi râde mult când vă jucaţi.
– cuburile de stivuit vor începe să fie utilizate cum trebuie, chiar dacă nu le combină perfect.
– primele instrumente muzicale jucărie: xilofon, tobă, pian etc.
Pentru 9 -12 luni.
A crescut, merge, chiar fuge. Are nevoie de jucării care să-i menţină echilibru şi să-i dezvolte motricitatea. Va aprecia:
– o minge pe care să o lanseze cu mâinile sau picioarele.
– jocuri de construcţie din lemn sau plastic.
– o maşinuţă pe care să o conducă.
– forme, cutii incastrabile.
– telefon de jucărie sau chei, ca să-şi imite părinţii.
– un titirez.
Întreţinere jucării
Copilul tău se joacă adesea pe jos şi duce jucăriile la gură. De aceea, e important ca atât suprafaţa pe care se joacă, cât şi obiectele să fie spălate în mod regulat.