Cum alegi pătuţul copilului

Când bebe soseşte de la maternitate primul lucru la care trebuie să te gândeşti este unde va dormi. Este foarte important atât pentru confortul şi siguranţa celui mic, cât şi pentru liniştea ta. Iată în ce trebuie să doarmă cel mic, în funcţie de vârstă.
Înainte e bine să ştii că specialiştii consideră că cea mai bună poziţie de somn pentru bebe este pe spate. În această poziţie riscul morţii subite, hipertermia şi sufocarea sunt mai puţin frecvente.
Coşul de răchită. Este util de la 0 la 3 luni. Trebuie să aibă un fund rigid, pereţii din material neted şi mânere solide. E bine să fie ţinut pe podea. Evită trepiedele. Garnitura (aşternutul) e bine să fie prinsă de pereţi. Adâncimea coşului, fără saltea, trebuie să fie mai mare de 20 de cm. Lungimea mânerelor e bine să nu depăşească 30 de cm. Salteaua, tare, trebuie să aibă exact dimensiunea coşului. Nu se foloseşte ca scaun auto. Este ideal în această perioadă fiindcă îl poţi pune lângă patul tău şi îl transporţi uşor prin casă.
Primul leagăn. Poate fi utilizat între 0 şi 6 luni. Dimensiunile sunt 90 x 40 cm. Partea de jos şi pereţii vor fi rigizi, iar distanţa dintre bare va fi mai mică de 7 cm. Roţile trebuie să aibă dispozitive de blocare. Adâncimea trebuie să fie de 20 cm cu tot cu saltea. Spaţiul dintre saltea şi pereţi nu trebuie să depăşească 1 cm. Evită utilizarea leagănelor vechi care nu corespund standardelor actuale de securitate.
Patul cu bare. Dimensiunile lui pot fi: 120 sau 140 cm x 60 sau 70 cm. Materialul va fi din lemn lăcuit sau răchită şi poate fi utilizat de la 0 la 3 ani. Evident, trebuie să fie stabil şi sigur pentru copil. Alege un model cu somiera reglabilă şi părţile laterale culisante. Poziţia cea mai înaltă va fi adoptată pentru nou-născuţi. În laterale se pot pune perne de burete pentru protecţie. Acestea trebuie fixate pentru a nu sufoca copilul în timpul somnului. În timp ce doarme, ia-i jucăriile din pătuţ. Spaţiul dintre bare trebuie să fie cuprins între 4,5 şi 6,5 cm. Barele trebuie să fie verticale şi nu în cruciş, pentru a nu exista pericolul ca bebe să îşi prindă mâinile sau picioarele în ele. Dacă vrei să vopseşti pătuţul nu folosi vopsele toxice, cu plumb, fiindcă cel mic le poate “gusta”. Nu pune patul în apropierea perdelelor sau a unui radiator, pe timpul iernii.