Cum cureţi o păpuşă

Fetele noastre adoră să se joace cu păpuşile, să le îmbrace, să le îngrijească. Dar vine un moment când, după intense folosiri, păpuşile ajung să fie pline de pete, murdare, cu părul încâlcit etc. Cum le cureţi ca să pară ca noi? Iată câteva trucuri.
În funcţie de model, fiecare are ritualul ei.
- Dacă are corpul suplu şi păr (tip barbie). Multe păpuşi pot fi spălate la maşină, dar la un program de lână fără stors, sau la un program de spălat manual. Cel mai bine ar fi să o pui într-un săculeţ de lenjerie şi să îi scoţi hainele. O mai poţi pune într-o faţă de pernă. Cel mai bine însă ar fi să o pui în chiuvetă cu apă caldă şi fulgi de săpun de casă sau puţin şampon. Nu folosi spume de curăţat, solvenţi sau dizolvanţi. Insistă pe locurile murdare cu ajutorul unei mănuşi de spălat. Clăteşte cu apă călduţă.
- Cum o usuci. Chiar şi păpuşile foarte rezistente nu trebuie uscate la maşină. Şterge-o bine cu o mănuşă şi usuc-o pe un prosop în aer liber, dar în nici un caz pe o sursă de căldură gen radiator.
- Când părul este încurcat. Foloseşte un spray care uşurează descurcarea părului şi un pieptene cu dinţii largi. Descură meşă cu meşă, pornind de la vârfuri către scalp. Termină folosind o perie metalică cu perii deşi.
- Multe păpuşi nu pot fi puse la maşină fiindcă nu suportă apa. Pe acestea le vei curăţa cu o cârpă îmbibată cu lapte demachiant, fără a insista cu frecatul pe obraji sau pe părţile colorate. În nici un caz nu folosi praf de curăţat su bureţi abrazivi, fiindcă le vei şterge trăsăturile. Pentru a curăţa ochii sau nasul foloseşte o dischetă de bumbac înmuiată în apă cu săpun. Când se murdăreşte, schimb-o.
- O păpuşă din celuloid. Fie că este mai veche sau mai nouă păpuşa dintr-un astfel de material se curăţă pe un prosop, trecând peste corpul păpuşii o bucată de vată îmbibată cu lapte demaciant, cu blândeţe, fără a freca mai ales părţile vopsite: obraji, buze, unghii. Dacă insişti prea mult se ia vopseaua.
- Dacă s-a luat vopseaua de pe obraji, recoloreaz-o cu o dischetă umectată în guaşe roz, diluată.
- Dacă a sărit roşul de pe unghii. Îl poţi restaura cu lac de unghii sau puţină ceară colorată pusă pe un beţişor cu bumbac. Dacă doar a sărit unghia, curăţă cu unghia ta restul de vopsea sau foloseşte o dischetă înmuiată în diluant fără acetonă.
- Cum scoţi petele de creion. Cu ajutorul unei gume de creion.
- Cum elimini cerneala sau pixul. Freacă cu o bucată de cârpă îmbibată în oţet alb. Dar freacă cu delicateţe, schimbând cârpa dacă e cazul. Sau foloseşte un burete înmuiat în bicarbonat de sodiu. O altă variantă este un burete umezit cu pudră de argilă în care ai adăugat câteva picături de alcool de 70 de grade.
- Petele de vopsea se curăţă cu un burete umed şi bicarbonat de sodiu. Dacă nu dă rezultate, curăţă cu spirt alb şi clăteşte cu o cârpă umedă.