Cum descoperi dacă bebe are probleme cu picioarele

Pe măsură ce cresc, picioarele copilului se pot orienta uşor către interior sau exterior, fapt ce poate avea un impact asupra mersului. De obicei aceste posturi se repară către 4 ani. Cum descoperi dacă bebe are probleme cu picioarele. Ce se poate face, totuşi?

cum-descoperi-daca-bebe-are-probleme-cu-picioarele

– În nici un caz să interzici celui mic să se mişte sau să alerge. Dacă constaţi că se împiedică des, îi poţi lua încălţări drepte, care facilitează rotaţia piciorului către exterior având un branţ care susţine talpa şi împiedică răsucirea piciorului către interior. Poţi apela şi la un kinetoterapeut pentru câteva mişcări de corecţie, pe care apoi le poţi face şi tu.

– Dacă are platfus, un specialist îi va prescrie dipozitive speciale de pus în pantofi. Acestea nu vor vindeca platfusul, dar vor permite o dezvoltare fiziologică normală a osului şi a articulaţiilor piciorului celui mic care este încă maleabil. Dispozitivele nu sunt însă recomandate copiiilor mai mici de 3 ani. De altfel, în unele situaţii până la această vârstă se pot rezolva platfusurile. Se recomandă şi mersul cu picioarele desculţe.

– Există şi inversul platfusului, piciorul foarte cambrat. Această anomalie se poate moşteni sau poate fi semnul unor maladii musculare sau neurologice.

Aceste probleme necesită pantofi speciali dotaţi cu branţuri adaptate problemei. În unele situaţii, către 10 ani se poate interveni şi chirurgical.

Nu trebuie neglijată nici sănătatea pielii picioarelor. E bine ca după baie să aplici o cremă hidratantă, fără alcool. Unghiile au şi ele nevoie de o atenţie deosebită. Trebuie tăiate transversal, fără a scoate colţurile. Orice rană, cât de mică, poate duce la infecţii.

Transpiraţia picioarelor. Dacă este excesivă, nu îi da celui mic şosete sintetice sau din acrilic. Cel mai bun este bumbacul. O sudoare excesivă la nivelul picioarelor poate fi un sindrom al piciorului de atlet, o micoză care provoacă mâncărimi între degetele de la picioare. Ca tratament se folsesc creme sau pudre speciale. De asemenea, este bine ca piciorul să stea cât mai mult în aer liber.

Mersul cu picioarele goale
Primii paşi ai celui mic se pot corecta în decurs de câteva săptămâni, cu antrenament. Un sfat util: lasă-l desculţ! Astfel se vor putea corecta o mare parte dintre problemele plantare. Mersul pe nisip este şi mai bun. de altfel până la un an încălţămintea nu este prea utilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *