Cum faci faţă emoţiilor când eşti gravidă

Fiecare femeie însărcinată trăieşte o experienţă diferită în plan emoţional. Anumite femei au parte de schimbări mari de-a lungul sarcinii, în timp ce altele nu le trăiesc decât la început. Află care sunt cele mai frecvente emoţii şi cum le poţi depăşi.

emotii

În ciuda unui sentiment de bine, în general, anumite femei sunt surprinse să experimenteze schimbări de stare care se pot manifesta prin iritabilitae, explozii de plâns, care alternează cu stări de bucurie. Specialiştii spun că aceste emoţii puternice pe care le poate resimţi o gravidă se datorează modificărilor hormonale şi de greutate.

Indiferent că sarcina a fost sau nu programată, multe femei au sentimente ambivalente la început. Această atitudine este normală pentru pregătirea noului rol de mamă. Pe de-o parte, sarcina produce un sentiment plăcut de împlinire. Pe de altă parte, are emoţii fiindcă nu ştie ce o aşteaptă, dar ştie că viaţa ei va lua un alt curs. Toate aceste sentimente sunt normale. Este important ca viitoarea mamă să se poată exprima liber fără a fi judecată. Discuţiile cu partenerul, cu prietenii sau cu alte femei însărcinate o pot ajuta să depăşească aceste temeri.

Greutatea, un subiect sensibil

Foarte multe femei încearcă sentimente de nemulţumire vizavi de corpul lor care este în continuă transformare. Uneori se simt speciale şi fericite, alteori, mai ales către finalul sarcinii, au impresia că s-au umflat prea mult şi se simt neputincioase. După sarcină multe femei nu se plac, până îşi revin la dimensiunile de dinainte de sarcină. Sunt destul femei care nu se privesc în oglindă şi reacţionează prost la remarcile referitoare la greutatea lor sau la formă. Nu trebuie să compari o viitoare mamă cu una care nu este gravidă.

Deja din trimestrul al II-lea de sarcină emoţiile devin mai pozitive. Este perioada când viitoarele mame trăiesc emoţii intense. Cele mai multe arată foarte bine. Nu acelaşi lucru se întâmplă spre sfârşitul sarcinii, când unele chiar pot trece printr-un stres emoţional, din cauza greutăţii, a durerilor.

La ce simptome trebuie să fii atentă

Chiar dacă unele par banale, nu le ignora şi adresează-te medicului dacă e cazul, ca să nu degenereze în situaţii mai grave.

– schimbări de stare persistente (care durează mai mult de 2 săptămâni, fără pauză)

– anxietate frecventă şi dispoziţie proastă în creştere

– insomnii

– neputinţa de a adormi şi oboseală

– lipsa poftei de mâncare sau pierderea în greutate

– pierderi de memorie de scurtă durată, dificultăţi de concentrare

– lipsa de interes faţă de activităţi pe care le iubeai înainte

– agitaţie continuă

– lipsă de energie, mai ales în primul trimestru

– gânduri triste

– îngrijorări constante apropo de dezvoltarea lui bebe

– tristeţe şi plâns frecvente

– sentiment de vinovăţie sau de eşec referitoare la rolul de mamă

 

Majoritatea acestor schimbări emoţionale dispar după naştere. Dacă nu, e bine să consulţi un medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *