Cum faci toaleta intimă a lui bebe?

Când vine momentul să schimbi scutecele lui bebe, este necesară şi toaleta intimă pentru a împiedica infecţiile bacteriene. Evident, operaţiunea se face în funcţie de sexul copilului. Iată cum.

toaleta-intima-bebe

În prima lună de viaţă igiena în această zonă delicată este bine să fie făcută numai cu apă. Abia apoi se pot folosi şervete umede speciale pentru bebeluşi sau un săpun hidratant adaptat.

Igiena feselor

După ce ai înlăturat scutecul, foloseşte faţa acestuia pentru a curăţa grosul materiilor fecale şi apoi pliază-l. Partea plastificată va proteja şervetul pus pe saltea în timpul toaletei. Apoi, iei un şerveţel umed pentru bebeluşi şi cureţi urmele de urină sau de scaun. Pentru a evita iritarea sau infecţia începi de la abdomen către fese.

Băieţii se udă de obicei până la buric, chiar mai sus, spre deosebire de fete.

12 toaleta intima bebe

Cum cureţi pliurile mici şi zona genitală

Curăţă minuţios cu o dischetă de bumbac umedă toate pliurile celui mic de la interior către exterior, fără a atinge organele genitale. Pentru acestea ai nevoie de alte dischete. Iată cum procedezi:

–      dacă este fetiţă depărtează buzele uşor cu mâna şi tapotează cu o dischetă umedă fără a freca, fiindcă mucoasele din zonă trebuie să rămână lubrifiate. Sensul este către anus, pentru a nu contamina vaginul. Această zonă est tumefiată şi roşie în primele săptămâni de viaţă, fiindcă zona a fost expusă la o cantitate mare de hormoni feminini în timpul sarcinii.

–      dacă este băieţel începe prin curăţarea testiculelor şi partea de deasupra a penisului (ridică-l uşor, fără a trage)şi curăţă zona de sus în jos. Degajează puţin prepuţul, dar, la fel, fără a trage. Curăţarea acestuia se face de la sine.

Altă variantă: Zonele genitale ale bebelusului se mai pot spăla direct la chiuvetă. Nu folosi săpunuri sau spume de baie care pot irita această zonă delicată.

toaleta-intima

Ce mai faci înainte de uscare

La sfârşit se curăţă anusul, apoi partea din spate a coapselor şi a funduleţului. Pentru o curăţare perfectă ridică fesele ţinând piciorele în aer.

Acum, că bebe e curat poţi îndepărta şervetul pe care l-ai curăţat şi să pui altul curat.

Usucă fesele lui bebe prin tamponare uşoară cu un prosop moale, insistând între pliuri. După câteva secunde îi poţi pune un scutec nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *