Cum îl anunți pe cel mic că va avea un frățior sau o surioară

Venirea celui de-al doilea copil este un eveniment care trebuie pregătit cum se cuvine pentru a nu crea disconfort primului venit pe lume. Acesta poate manifesta o atitudine de gelozie, de aceea mama va trebui să aibă în vedere câteva aspecte. Iată care sunt acestea și cum poți anticipa reacțiile primului copil.

al-doilea-copil

Atitudinea de gelozie este normală. Primul copil va avea impresia că vă fi exclus, mai puțin iubit, neglijat în favoarea celui mic. De aceea, trebuie să îi dai importanța și atenția cuvenită fiecăruia dintre ei. Cu cât distanța dintre cei doi frați va fi mai mică, cu atât va fi mai greu de girat situația. Specialiștii consideră că o diferență de 5-6 ani este ideală. La această vârstă fratele mai mare poate înțelege mai bine situația și agresivitatea va face loc tandreții.

–         Nu îl anunța prea devreme. Copilul nu trebuie informat de venirea pe lume a celui mic decât în momentul când burta mamei este vizibilă. Altfel apariția fărțiorului îi va părea prea departe.

–         Dacă cel mic nu se bucură de veste nu te impacienta. E nevoie să îl pregătești. Citește-i cărți pentru copii pe această temă și astfel va înțelege avantajele de a avea un frățior sau o surioară.

–         Dacă este suficient de mare să înțeleagă dar este trist, explicăi că va fi iubit la fel de mult și că el va fi fratele cel mare. De asemenea, este important să înțeleagă că el nu va fi responsabil de creșterea celui mic, că acest rol vă revine vouă, părinților.

–         După venirea celui mic nu îl neglija pe primul. Acordă-i suficient timp și explică-i că ai nevoie și de odihnă. Aici poți primi ajutor și din partea celorlalți membri ai familiei care îi pot oferi mai multă atenția în timp ce tu te ocupi de nou-născut.

–         Când vii de la maternitate, nu îl ține pe cel mic în brațe, ci într-un coș. Astfel vei avea brațele libere pentru a-l îmbrățișa și mângâia pe cel mare, evitând din start o criză de gelozie.

–         Nu te impacienta dacă cel mare va reîncepe să-și sugă degetul, să mai facă pipi în pat, să refuze să meargă la culcare. Nu e nimic grav. Vrea doar să îți atragă atenția, ca să fie ca cel mic și să îl iubești și pe el.

–         Este bine ca teritoriile celor doi să fie bine marcate. Fiecare cu jucăriile lui. Nu se amestecă nici unul în ”afacerile” celuilalt. Nu le cumpăra aceleași haine și nici aceleași jucării!

 

Pe scurt, gelozia este firească. Cel mareare nevoie doar de ceva timp pentru a accepta locul mezinului în viața familiei. Apoi vor deveni cei mai buni prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *