Cum îl calmezi pe cel mic

Ca părinte nu ai mereu răbdarea necesară pentru a stăpâni o situaţie, nici dispoziţia de a fi util într-un anumit moment. Iată câteva soluţii la îndemână ca să fie linişte.

Nu e uşor ca în anumite situaţii să iei cea mai bună decizie pentru a calma spiritele încinse. Cele mai bune soluţii le oferă mamele care s-au confruntat cu astfel de situaţii. Ele îţi oferă acum câteva trucuri care chiar merg.

Uneori, mamele “ îşi cumpără” liniştea, fie pentru că au nevoie pentru ele însele, fie pentru că au o treabă de făcut. Poate sunt la un restaurant cu prietenii, sau se uită la o emisiune preferată. Se află în maşină şi trebuie să fie atentă în trafic sau se află la prietena ei care nu are copii. Iată cum îşi potolesc câteva mame copiii în astfel de situaţii.

  • O mamă a cumpărat un televizor de maşină. Când conduce pe distanţe mari, copilul se uită la tv şi stă liniştit.
  • Alta stabileşte reguli noi de comportament când se află în vacanţă sau în vizită, care trebuie respectate, fără discuţii.
  • Alta, când găteşte, îi pune copilului desene animate la tv. Dar ar putea, la fel de bine, să-i pună o cutie de cuburi în faţă.
  • O mamă povesteşte că are puse deoparte mici surprize. Când vrea să-l motiveze pe cel mic să stea liniştit îi oferă un mic dar. Dar nu mereu, ca să nu se creeze o obişnuinţă.
  • Când e foarte obosită o mamă mărturiseşte că îi lasă pe cei mici să doarmă cu ea, dacă se trezesc în timpul nopţii.

 

Dezavantaje

Alte mame consideră că această atitudine de a “cumpăra” liniştea este o modalitate de a te deresponsabiliza în faţa unei situaţii pe care nu vrei să o înfrunţi. Pentru ele, de fiecare dată când accepţi să rezolvi o problemă pe cale amiabilă cu copilul tău, îi transmiţi mesajul că poate obţine ceva dacă se va purta rău.

De fapt, totul stă în felul în care îi explici lucrurile copilului tău. Decât să-i reproşezi că te deranjează, mai bine găseşte o soluţie viabilă, explicându-i cum stau lucrurile în mod real. Astfel se va simţi important şi va căuta chiar să te susţină.

 calmare

Dacă eşti genul care cedează uşor

  • Caută să faci să coincidă perioada când cel mic se joacă cu cea în care tu pregăteşti cina.
  • Când mergi cu maşina sau la restaurant, ia cu tine jocuri educative sau gustări sănătoase.
  • Şi nu uita, că ce faci o dată nu trebuie să devină, neapărat, un obicei. E bine să analizezi situaţia din momentul respectiv şi să acţionezi ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *