sâmbătă,decembrie 9, 2023

Cum îl înveți să se spele corect pe mâini

0

Pare o îndeletnicire simplă, dar spălatul mâinilor nu este făcut întotdeauna corect, mai ales de către copii. Adesea se face în grabă, sau chiar se sare peste el, din diverse motive. În oricare din cele două situații consecințele pot fi neplăcute. Prin mâini murdare se pot transmite diverse boli infecțioase de la gripe la enterocolite. Iata cum trebuie spălate corect mâinile.

 

copilul-se-spala-pe-maini

1. Mâinile se înmoaie mai întâi în apă, de preferință caldă

2. Se săpunesc apoi, frecându-se bine pe toate părțile: dosul palmelor, între degete, unghiile. În acest caz săpunul lichid este preferabil. Apoi le clătești foarte bine.

3. Urmează uscarea, care de multe ori este uitată. Este însă important să îți usuci mâinile cu un șervet de unică folosință, sau unul curat, sau la jet de aer.

4. Dacă te aflii într-un loc public e bine să nu mai pui mâna pe clanță sau robinet, ci să te folosești de un șervet, acolo unde nu sunt robineți cu funcționare pe bază de infraroșii.

 

De fiecare dată trebuie să te gândești la unghii. Aici se pot depozita o mulțime de microbi. Dacă nu ai o periuță la-ndemână, pune puțină spumă în palmă și înmoaie degetele și apoi clătește bine.

Mâinile nespălate sunt principala cale de transmitere a hepatiei A, numită și boala mâinilor murdare, dar și a altor boli.

 

Trebuie, neapărat, să te speli pe mâini după ce

 

–      ai folosit batista (strănut, tuse)

–      ai șters nasul copilului

–      te-ai ocupat de un bebe (curățat nas, spălat, schimbat scutec)

–      intri în casă sau la birou

–      ai folosit transportul în comun

–      ai fost la toaletă

–      ai dus gunoiul

–      ai atins un bolnav

 

Trebuie, neapărat, să te speli pe mâini înainte de

–      a te spăla pe corp sau pe dinți

–      a te ocupa de bebe

–      a găti

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *