Crustele de pe capul bebeluşului tău sunt foarte frecvente. De ce apar? Cum le poţi înlătura fără grijă? E nevoie să mergi la doctor? Iată răspunsurile la aceste întrebări.

crustele-de-lapte

Crustele de pe capul lui bebe sunt inestetice, dar nu sunt grave. Cu mijloace simple le poţi înlătura. Sunt şi cazuri când este necesar un tratament pentru a le veni de hac.

Nu au nimic de a face cu laptele

Chiar dacă se numesc aşa, nu au nimic comun cu laptele. Denumirea lor vine de la faptul că seamănă ca aspect cu laptele uitat pe foc. Când îi faci baie micuţului tău poţi remarca prezenţa unor plăci pe scalpul lui. Dacă sunt mai mult sau mai puţin groase, albe sau galbene şi lipite de cap, sunt probabil, renumitele cruste de lapte. Ele pot fi prezente şi pe gene sau pe diverse locuri de pe faţă. Uneori sunt înconjurate de roşeaţă. Ele reprezintă o manifestare frecventă a dermatitei seboreice la bebeluşi. Această afecţiune se datorează unei hipersecreţii de sebum dar se pare că la bază se află o ciupercă prezentă în mod natural pe scalp şi pe zonele de piele bogate în glande sebacee. Specialiştii consideră că această ciupercă favorizează apariţia crustelor.

Cum le înlături?

Aceste cruste nu sunt grave dacă nu îl jenează pe el mic. Le poţi lăsa în pace dacă sunt doar câteva. Dar, le poţi îndepărta din motive estetice. Nu le zgândări când pielea capului este uscată fiindcă se vor desprinde cu tot cu părul fin al bebeluşului. Chiar dacă va creşte apoi, nu cred că vrei un copil fără păr. Cel mai bine este să le înmoi câteva ore înainte cu vaselină sau creme adaptate pentru crustele de lapte (de la Mustela, Avene, SVR bebe, Ducray etc.) Apoi, cu o perie pentru copii le vei înlătura, după care vei şampona părul celui mic. Dacă însă crustele sunt foarte multe, nu prea ai ce face. În plus, e bine să ştii că aceste creme nu tratează crustele, ci doar ajută la înlăturarea lor. În cel mai bun caz au un mic efect de reglare a sebumului. În unele cazuri însă au efect şi împotriva crustelor.

Când este cazul de tratament?

Dacă cel mic are o cască seboreică (adică este afectat tot scalpul), care miroase urât, cu cruste groase şi galbene, poate e cazul să foloseşti o cremă antimicotică de tip Ketoderm, timp de 10 zile. Consultă, totuşi, medicul pentru a despista dacă nu este cumva vorba de o eczemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *