Cum îngrijești cordonul ombilical

Curățarea restului de cordon ombilical este o problemă pentru mămicile care ajung acasă cu cel mic de la maternitate. Faptul că acesta se înnegrește, devine dur și are un miros dezagreabil sperie și creează panică. Iată ce semne îți arată că trebuie să mergi la medicul pediatru pentru această problemă și ce ai de făcut.

bebe-cordon-ombilical

Cordonul ombilical cade între a cincea și a cincisprezecea zi de la naștere. Dar, poate varia de la copil la copil. Semnele care trebuie să te pună în gardă sunt: un lichid galben care iese din plagă, pielea înroșită din jurul buricului, sensibilitatea crescută a zonei (copilul plânge când îl atingi), bebe are febră, zona este umflată și mai apar scurgeri chiar și după ce restul de cordon ombilical a căzut.

Curățarea: cu săpun sau cu dezinfectant?

În mod tradițional se recomandă dezinfectarea buricului la fiecare schimb, după care se aplică un pansament. Unii medici recomandă doar spălarea zonei cu apă și lăsarea restului de cordon ombilical în aer liber pentru a cădea mult mai rapid. O altă soluție este și dezinfectarea făcută o dată pe zi. Această operațiune necesită informații privind maniera de curățire și simptomele care trebie supravegheate. Este recomandat să apelezi la un pediatru. Oricum, înainte de orice tip de îngrijire, spală-ți bine mâinile. Pentru a evita ca buricul să vină în contact cu materiile fecale sau urina, pune scutecul sub buric, eventual îndoaie-l. Zona trebuie să rămână liberă. Dacă, din neatenție, ajunge acolo puțină murdărie, spală repede zona cu apă călduță și săpun. Se poate face baia zilnică fără probleme.

 

Ce trebuie făcut

Cordonul ombilical trebuie să rămână uscat și curat pentru a evita orice risc de infecție. Bacteriile nocive care trăiesc în mod natural pe corpul nostru se pot infiltra în buric și provoca infecții. Chiar și după ce cordonul ombilical a căzut, dezinfectarea trebuie continuată timp de o săptămână pentru a evita orice contaminare și a asigura o cicatrizare frumoasă a buricului.

După căderea cordonului ombilical trebuie să treacă între șapte și zece zile până la cicatrizarea completă a zonei. În momentul căderii poate curge puțin sânge, ceea ce este normal. Dacă cicatrizarea este mai înceată pot apărea bucățele de carne în plagă. Nu este motiv de îngrijorare, vor dispărea repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *