Cum îngrijim urechile bebeluşilor şi copiilor

foto: myilluminateblog.com

Băiţa bebeluşului şi curăţarea zonelor mai sensibile este un adevărat ritual pentru marea majoritate a mămicilor. Spălarea, masajul cu ulei, curăţarea ochişorilor, a urechilor, toate acestea fac parte din ritualul de seară.
Mare atenţie însă la curăţarea urechilor, care reprezintă unul dintre cele mai problematice aspecte ale igienei personale!
Cea mai importantă regulă când vorbim de urechile bebeluşului, şi nu numai, este să nu folocim beţişoare de urechi. Nici chiar din cele cu opritor. Deşi acestea se găsesc pe toate drumurile, medicii ORL-işti le interzic la orice vârstă.
Prin utilizarea lor, ceara este împinsă spre interiorul urechii, ceea ce favorizează formarea dopurilor de ceară şi uneori suprainfectarea urechilor. În plus, la bebeluşi, aceste beţişoare pot chiar răni pielea lor sensibilă, extrem de sensibilă.
Aşadar, nu introduceţi niciodată beţişoare igienice, degetul sau alte produse de curăţare în canalul urechii bebeluşului.
E drept însă, că nici ceara în exces care se acumulează, nu este cel mai plăcut lucru. Pe lângă că este deranjant pentru cel în cauză, este şi foarte inestetic.
Tot ceea ce trebuie să faceţi însă, este să luaţi marginea unui prosop subţire sau o dischetă de vată şi, umezite uşor, să le folosiţi pentru a îndepărta excesul acumulat la suprafaţa canalului auditiv.
Urechea umană produce ceară în mod continuu pentru a-şi proteja canalul auditiv, ea împingând astfel spre exterior toate particulele de praf şi mizeria. Aşadar ceara are un rol de protecţie, ce nu trebuie oprit şi nici măcar diminuat.
Unii oameni au o producţie de ceară mai mare, alţii mai mică. Este absolut normal în oricare dintre cazuri. Dacă însă te îngrijorează acest aspect, poţi apela la un medic ORL-ist care îşi va spune dacă este cazul să te îngrijorezi cu adevărat sidaca acest exces de ceară anunţă ceva grav.
Infecţiile la urechi sunt extrem de fecvente la copii de până în 2 ani. Unii dintre ei sunt mai predispuşi la astfel de infecţii, însă în nici un caz acestea nu pot fi asociate cu o igienă deficitară. Infecţiile la urechi sunt de natură virală de cele mai multe pori, sau bacteriană.
Prin urmare nu exageraţi cu procedurile de curăţare a urechilor, sperând că astfel îi veţi ţine departe de infecţii pe cei mici. Ba dimpotrivă le puteţi face mai mult rău, beţişoarele de urechi şi ceara împinsă înapoi înspre urechea internă putând agrava situaţia.
Lăsaţi natura să îşi facă treaba şi interveniţi doar atunci când devine deranjant şi doar la suprafaţă.