Bebe este o sursă continuă de drăgălăşenii, dar îţi dă şi de lucru. Pe lângă mesele dese, murdăreşte şi multe haine sau scutece, dacă le foloseşti pe cele lavabile, foarte la modă, de altfel. Iată cum le poţi curăţa uşor şi eficient.

Cum întreţii hăinuţele lui bebe

Reguli generale

Citeşte instrucţiunile de pe etichetele hăinuţelor lui bebe. Nu-i cumpăra decât haine din ţesături naturale (bumbac, in) care se spală uşor şi sunt potrivite pentru pielea sensibilă a bebeluşilor. Clăteşte hainele noi înainte de a-l îmbrăca pe bebe cu ele.

Ce detergent foloseşti

Spală hainele cu un detergent care nu conţine balsam fiindcă acesta poate irita pielea lui bebe. Evită formulele pentru rufe colorate sau care conţin parfum, fiindcă acestea nu sunt adaptate pielii sensibile a bebeluşilor. Există pe piaţă formule special adaptate pentru pielea sensibilă.

 

Cum elimini petele persistente

Regurgitările sau scaunele mai acide pot păta hainele lui bebe. Nu dispera. Există câteva trucuri care te ajută să elimini şi cele mai tenace pete:

  • înlătură pata întărită cu unghia, înainte de a înmuia hainele în apă rece, cât de repede este posibil. Mai poţi băga rufele la maşină pentru o spălare scurtă în apă rece;
  • nu folosi apă caldă la înmuiat, fiindcă aceasta fixează petele pe veşminte şi le face mai greu sau chiar imposibil de scos;
  • nu băga rufele la uscat dacă sunt încă pătate şi nici nu le călca;
  • după ce ai scăpat de pete, spală-le cu apă caldă şi usucă-le în maşină sau pe terasă.

 

Scutecele lavabile

De ceva vreme multe mămici ulilizează acest tip de scutece. Nu este vorba de cele folosite înainte de 89, ci de unele moderne, foarte scumpe, dar care sunt pe termen lung mai economicoase şi evident, ecologice. Ele se prind în chiloţei speciali, cu capse.saculet

Aceste scutece lavabile trebuie spălate separat pentru a evita ca reziduurile să se încursteze în celelalte haine ale lui bebe. Pentru a le spăla bine trebuie şi ele clătite cu apă rece pentru a elimina murdăria. Apoi se spală la maşină cu apă călduţă sau caldă, cam 20 de minute. E bine să foloseşti apă mai multă pentru o spălare mai eficientă. Ca şi la hăinuţe, nu folosi balsam sau clor pentru pete.

E recomandat să speli scutecele lavabile de 2-3 ori pe zi pentru a evita mirosurile neplăcute sau întărirea petelor. Dacă scutecele degajă un miros neplăcut, sau nu mai sunt suficient de absorbante, iată câteva trucuri care te pot ajuta să pară ca şi noi:

– clăteşte-le de mai multe ori cu apă rece;

– adaugă 1-2 ceşti de oţet sau o lingură de detergent de vase în maşină;

– dacă petele nu dispar deloc, adaugă o linguriţă de Vanish oxi action pudră în maşina de spălat;

– mai poţi încerca să freci petele cu o periuţă de dinţi veche înainte de a le pune la înmuiat;

– usucă scutecele curate în maşină la temperatură medie, sau pe terasă, pe suportul de rufe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *