Cum învaţă bebe o a doua limbă?

Cum învaţă bebe o a doua limbă

Dacă în familie unul din părinţi este vorbitor nativ al unei alte limbi, cel mic le poate învăţa pe amândouă. Iată de ce trebuie să ţii cont pentru ca învăţarea celor două limbi să decurgă cât mai uşor.

Care e perioada propice pentru a învăţa două limbi simultan?

Perioada preşcolară este propice învăţării limbilor fiindcă capacitatea de adaptare a creierului la această vârstă este foarte mare. În plus, la o vârstă fragedă copiii disting şi reprodus sunetele mai uşor. Anumiţi părinţi se plâng, uneori, că învăţarea a mai mult de o limbă străină cauzează tulburări de limbaj copilului lor. Nu e nimic real. S-a constatat că învăţarea a două sau mai multe limbi străine nu provoacă tulburări de limbaj şi nu agravează nici dificultăţile de limbaj ale copilului.

Astfel, un copil expus frecvent la 2 limbi străine încă de la naştere ar trebui să spună primele sale cuvinte înainte de un an şi să facă combinaţii de cuvinte (exemplu: minge căzut), între 18 şi 24 de luni. De asemenea, un copil de 5 ani expus curent la două limbi va vea o dezvoltare a limbajului asemănătoare copiilor care vorbesc o singură limbă.

Pe de altă parte este adevărat că un copil care vorbeşte două limbi nu are aceeaşi forţă pentru fiecare din ele. De exemplu, se poate exprima în fraze foarte bine construite într-o limbă şi utiliza un vocabular mai precis şi mai bogat în cealaltă limbă. Important este să consideri ansamblul frazelor şi al cuvintelor produse în cele două limbi. Astfel se poate evalua dacă dezvoltarea limbajului unui copil bilingv este normală, şi nu evaluând competeţele avute într-o singură limbă. În plus, limba pe care o stăpâneşte mai bine la un moment dat poate varia şi se poate schimba în timp. La fel poate depinde de contextul în care cel mic o utilizează şi de persoanele cărora i se adresează. Astfel el poate utiliza şi stăpâni mai bine o limbă decât alta pe o anumită perioadă de timp (de exemplu, limba folosită în casă la vârsta de 4 ani) şi deveni expert în a doua limbă în clasa a doua. E posibil ca cel mic să amestece cele două limbi într-o singură frază, atunci când nu cunoaşte cuvântul căutat în cealaltă limbă. Este un fenomen normal pe care îl observăm şi la adulţii bilingvi. Deci, nu e cazul să te impacientezi.

Trucuri ca să favorizezi învăţarea a două limbi

adresează-te copilului în limba maternă. Când te joci cu el e momentul bun. Utilizând limba pe care o cunoşti cel mai bine, fiind un model pentru el, te va urma. E preferabil să vorbeşti cu el mai mult în limba maternă, decât să vorbiţi mai puţin.

caută evenimente unde se vorbesc cele două limbi folosite de el. Utilizându-le frecvent, învăţarea va fi mai uşoară.

– asigură-te că cel mic va avea de timpuriu o bază solidă în limba minoritară înscriindu-l la o grădiniţă sau creşă unde limba utilizată este numai aceasta.

– oferă-i cărţi, filme, muzică şi tv sau radio în limbile respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *