Cum îţi poţi relua munca, fără să întrerupi alăptatul?

foto: popsugar.com

Cum îţi poţi relua munca, fără să întrerupi alăptatul?
foto: popsugar.com

 

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care îl poate consuma copilul tău, până la vârsta de 6 luni… şi nu numai! Laptele matern scade riscul îmbolnăvirilor, obezităţii, diabetului, alergiilor şi a multor alte afecţiuni.

Din păcate, la nivel mondial, numai 38% dintre bebeluşi sunt alăptaţi exclusiv până la vârstă de 6 luni. Iar în România situaţia este şi mai dramatică, procentul fiind de doar 12,6%.

Şi asta în contextul în care practic, 98% dintre femei sunt capabile să alăpteze, atât timp cât deţin informaţiile corecte.

Este drept… pot părea numai nişte simple cifre… însă realitatea pe care ele o evocă, şi anume faptul că laptele praf a luat demult locul laptelui matern, contribuie semnificativ la starea de sănătate precară a copiiilor şi chiar la mortalitatea infantilă crescută.

Pentru mamele care totuşi reuşesc să alăpteze, revenirea la serviciu după concediul de maternitate reprezintă şi înţărcarea bebeluşului. Iar acest lucru se întâmplă chiar şi atunci când revin în câmpul muncii mai devreme de un an.

Cauza… este generată de fapt de un cumul de factori precum: lipsa informaţiilor privind drepturile lor sau nerespectarea acestor drepturi de către angajator, lipsa informaţiilor corecte privind alăptarea sau stocarea laptelui, mentalitatea eronată că nu se poate continuă alăptarea odată întoarsă la job.

Pentru marea majoritate a mamelor, momentul reîntoarcerii le serviciu este unul foarte greu. Iar principalul motiv este despărţirea de bebeluş. Unele au norocul să o facă pentru numai câteva ore… altele pentru mai multe ore.

Acesta este şi momentul când apar cele mai multe întrebări în privinţa alăptării.

Există multe mame care şi-au înţărcat copiii, convinse fiind că aceasta este procedura “normală” când revin la muncă. Sau există mame care au pierdut laptele ori care au ajuns la complicaţii cu sănii, din cauza că nu ştiau ce să facă pentru a se putea bucură în continuare de o alăptare fără probleme.

Iată cele mai des întâlnite întrebări pe care proaspetele mămici şi le pun atunci când decid să revină la muncă, întrebări la care va răspunde Sorana MUREŞAN, Preşedinte ProMAMA, Consultant în ALĂPTARE Certificat Internaţional (IBCLC) şi Educator Prenatal Certificat LAMAZE (LCCE)

 

Se poate conţinua alăptarea odată cu începerea serviciului?

Se poate şi aşa este şi indicat! Fiecare luna în plus de alăptare ajută atât mama cât şi copilul în metinerea stării de sănătate şi bunăstare. Acesta este şi motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea, împreună cu o diversificare corectă, până la vârstă de doi ani şi peste. Mai mult, alăptarea nu reprezintă doar hrană, ci reprezintă totodată protecţia micuţului şi extensia relaţiei de dragoste dintre mamă şi copil.

 

Cum să continui cu succes alăptarea?

Încearcă să stai cât mai mult timp posibil cu bebeluşul tău! Bucură-te de timpul petrecut cu el! Fiecare zi împreună e importantă şi niciodată copilul tău nu va mai avea vârsta pe care o are azi! 🙂

Pentru a continua cu succes alăptarea, mamele au nevoie de TIMP (pentru alăptat sau muls), SPAŢIU ADECVAT (pentru alăptat sau muls) şi SPRIJIN (din partea familiei, a angajatorului şi colegilor).

Din fericire, cadrul legislativ este adaptat în acest sens. Astfel, în legislaţia din România este stipulat faptul că mamele care alăptează copilul în vârstă de până 1 an beneficiază de 2 pauze a câte o ora pentru alăptare sau de program redus la 6 ore, fără afectarea venitului.

 

Cum îl pregătesc pe cel mic?

Exceptând cazurile fericite când bebeluşul poate fi adus mamei pentru a fi alăptat sau cazurile în care această se poate deplasa acasă în pauzele de alăptare, laptele matern îi va fi oferit bebeluşului de către persoana care îl îngrijeşte. Laptele poate fi oferit bebeluşului fie din biberon, fie cu degetul, fie cu o cană de băut apă (în funcţie de vârsta copilului).

Dacă vârsta copilului este mai mică de 6 luni şi bebeluşul a fost alăptat exclusiv, există un risc mai mare ca acesta să refuze sânul din cauza folosirii biberonului. Acesta este motivul pentru care recomand aducerea bebeluşului la serviciu, la mama, în pauzele de alăptare. Poţi apela la ajutorul consultantului în alăptare pentru a-ţi oferi informaţii despre metode alternative de oferire a laptelui muls.

Aşadar, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de revenirea la job, este bine să fie introdusă o masă de lapte muls cu metode alternative de hrănire, pentru că bebeluşul să se poată obişnui, iar în plus pentru că mama să nu fie stresată că bebeluşul refuză să mănânce altfel decât de la sân.

 

Unde voi alăpta/mulge?

Înainte de reîntoarcerea la muncă, ar trebui să discuţi cu managerul/o persoană de la HR pentru a solicită un spaţiu dedicat activităţii de alăptat/ muls. Acesta trebuie să fie comod, privat şi relaxant, să se poată încuia şi să fie accesibil câte o oră, de 2 ori pe zi.

Este de preferat şi recomandat este că atunci când alăptezi sau colectezi laptele cu ajutorul pompei, să te deconectezi de la muncă, să închizi telefonul, să încerci să creezi o atmosferă cât mai relaxantă, pentru a nu inhibă ejecţia laptelui.

 

Cum depozitez laptele muls?

Pentru alăptare ai nevoie de un scaun comod în spaţiul dedicat. Colectarea laptelui matern se poate face prin muls, manual sau cu o pompă de sân, direct într-un recipient sau punguţă de stocare a laptelui. Laptele matern se păstrează timp de 4-6 ore la temperatura camerei (26°C), 2-3 zile la frigider şi 4-6 luni la congelator.

 

Ce am nevoie pentru că producţia de lapte să fie optimă?

Pentru ca laptele colectat să fie în cantităţi normale, suficiente, iar tu să îţi păstrezi tonusul, ai nevoie să consumi lichide suficiente, în funcţie de cât îţi este sete. Totodată ai nevoie să te hrăneşti corespunzător şi suficient, dar şi să te odihneşti.

Evită să te cufunzi în muncă şi să omiţi hidratarea şi hrănirea! De asemenea, nu te lasă atrasă de urgenţe şi respectă programul pe care ţi l-ai propus pentru această activitate; corpul se va obişnui într-un anumit fel şi dacă amâni alăptatul/ mulsul, producţia de lapte va începe să scadă.

 

Oricând ai întrebări, nedumeriri sau probleme legate de alăptare, nu ezită să contactezi cei mai buni specialişti în domeniu, de la Institutul şi Clinică de Alăptare ProMAMA , pentru a continua discuţia privind alăptarea şi toate provocările care apar atunci când revenim la muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *