Cum îți pregătești câinele pentru venirea lui bebe

Nu trebuie să aștepți ziua venirii pe lume a bebelușului pentru a impune câteva reguli cățelului tău. Dacă în acea zi îl vei copleși cu interdicțiile, îl poți frustra. Iată care ar fi planul de atac.

câinele

Poți începe, de exemplu, să îi interzici să intre în camerea rezervată lui bebe. Îi spui ”nu” și apoi îl recompensezi . E preferabil să procedezi așa decât să pui un obstacol , cum ar fi un grilaj. Poate într-o zi uiți să îl așezi în fața ușii.

Acordă-i progresiv mai puțin timp și atenție. Astfel se va obișnui când, după apariția lui bebe, îți vei petrece majoritatea timpului cu el.

 

Ziua apariției lui bebe

Chiar înainte de a veni bebe acasă, unii specialiști ne sfătuiesc să îi dăm câinelui să miroasă o hăinuță de-a acestuia, purtată deja de bebe. E bine să te consulți cu medicul veterinar, dacă acest gest e potrivit pentru câinele tău, sau l-ar putea agita.

–         Acasă, așteaptă să vină câinele la tine, înainte de a i-l prezenta pe bebe, ușor, fără agitație, lăsându-l să-l adulmece.

–         Nu apropia fața bebelușului de câine, ci numai mâinile și picioarele.

–         Felicită comportamentul cățelului în aceste momente. Mângâie-l și recompensează-l în prezența lui bebe. Astfel va asocia prezența lui cu ceva agreabil.

–         Când te plimbi cu coșul lui bebe, ia câinele cu tine. Se va obișnui cu această nouă activitate a ta și nu se va simți îndepărtat.

–         Câinele tău va trebui să înțeleagă că cel mic este superior în ierarhia familială.

–         Evită să-i faci observație celui mic în fața câinelui.

–         Nu lăsa niciodată copilul fără supraveghere cu un câine.

 

Asigură-i o îngrijirea corespunzătoare câinelui: dă-i o cantitate suficientă de hrană, apă și îngrijirile veterinare necesare. Toate acestea vor contribui la un bun comportament din partea lui.

Unii medici veterinari consideră că ar fi mai bine să sterilizezi câinele, pentru a-i diminua agresivitatea și starea de excitație. De asemenea, trebuie să îi acorzi timpul necesar pentru plimbare și joacă.

 

Dacă ai un câine rău

Au fost destule cazuri în care s-au consumat adevărate drame care implicau bebeluși și câini. Fie cei mici au fost mușcați, fie chiar desfigurați. De obicei copiii sub un an sunt victimele. Cum se explică? Pe de-o parte, copiii îi tachinează pe câini. La vârsta descoperirilor, cei mici caută să-l cunoască mai bine. Și cum altfel, decât, trăgându-l de urechi, băgându-i degetele în ochi, sau încercând să-l guste. Anumiți câini pot considera aceste acțiuni acte de agresiune și își pot arăta repede colții. Sau, îl pot percepe pe bebe ca pe propriul lor pui. Pentru a-l pedepsi, îl poate capsa puțin cu dinții. Cum pielea bebelușului tău e mult mai fină și mai fragilă decât cea a unui cățeluș, poți ajunge cu cel mic la urgență. Așadar, atenție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *