Cum ne păstrăm viaţa de cuplu după apariţia unui copil?

0

foto: amoils.com

Cum ne păstrăm viaţa de cuplu după apariţia unui copil?
foto: amoils.com

După ce o perioadă destul de lungă, ce diferă de la un cuplu la celălalt, v-aţi obişnuit să fiţi numai voi doi, trecerea de la viaţa de cuplu la cea de familie este destul de dificilă.

Temerile permanente, situaţiile inedite şi la care nu v-aţi fi aşteptat, pentru că, nu (?), înainte de a avea copii, totul pare atta de uşor şi de natural din afară, fac situaţia şi mai dificilă.

Mai mult decât nopţile nedormite, grija permanentă şi sentimentele noi pe care cu greu vi le puteţi explica, mai apare o problemă: lipsa de intimitate. Ei bine dacă înainte veneaţi de la muncă şi va întâlneaţi pe canapeaua din living, liberi să va alegeţi programul pentru seara respectivă, acum nu se mai întâmplă acest lucru. Totul se învârte în jurul acelui mic omuleţ care a apărut în viaţa voastră şi care va aduce atâtea zâmbete.

Nu trebuie însă să neglijaţi aspectul vieţii de cuplu. Nu neglijaţi să vă iubiţi şi să aveţi momentele voastre de intimidate, în care să nu vă gândiţi la cel mic, ci la voi doi. Şi atât!

La început poate părea dificil, aproape inposibil. Fiecare părinte va stabili un anumit raport emoţional cu cel mic, şi fiecare părinte va avea rolul sau în viaţa celui mic. Însă în tot acest univers nou de sentimente, trăiri, îndatoriri şi sarcini, trebuie să existe loc şi pentru partener.

După naştere, proaspetele mămici se simt foarte obosite, epuizate atât fizic, cât şi psihic. La extenuarea fizică datorată trezirilor nenumărate din noapte şi a ritmului haotic la început în care se întâmplă totul, mama dezvoltă şi foarte multe temeri alimentate de senzaţiile de dezorientare, neştiinţă şi neputinţă când cel mic plânge şi nu înţelegi de ce, când mic nu doarme şi nu înţelegi de ce, când cel mic doarme dar tu nu poţi să o faci că te gândeşti cum să faci să fie mai bine pentru el.

Maternitatea nu este chiar atât de simplă precum pare din afară, iar mulţi bebeluşi nu doar mănâncă şi dorm. Multe mame nu reuşesc să alăpteze atât de natural cum o fac altele. Şi atunci apar întrebările, dilemele, nesiguranţa.

Evident că în astfel de situaţii, viaţa sa sexuală, este ultima dorinţă la care se mai poate gândi.

Atunci se produce un dezechilibru intre ea că mama şi ea că femeie. Dezinteresul faţă de sex este sporit şi de avalanşele de prolactină, hormonul care stimulează producţia laptelui, afectând şi libidoul femeii.

Schimbările hormonale produc uscăciunea vaginală, care are şi ea un rol important în scăderea apetitului sexual. Totodată mai intervine factorul psihologic al kilogramelor în plus pe care fiecare femeie le poartă imediat după naştere….şi care nu se topesc chiar aşa peste noapte.

Pe de altă parte, tatăl nu înţelege toate aceste schimbări ale femeii. El poate crede că este numai faptul că acum trebuie să te împartă cu cel mic, însă împărţirea nu se face în mod egal. Ci, cel mic te acaparează cu totul. Iar acest lucru îi va da şi lui un sentiment de frustrare, ba chiar mai mare decât al tău.

Ceea ce este bine să nu uitaţi să faceţi, este să comunicaţi. Chiar dacă dragoste nu faceţi, cel puţin comunicaţi. Vorbiţi despre sentimentele pe care le trăiţi, vorbiţi despre problemele voastre, vorbiţi despre voi, căutaţi soluţii împreună. Nu vorbinti numai despre micuţ, deşi pentru amândoi este centrul universului. Mai vorbiţi şi despre celelalte interese comune pe care le aveţi, vorbiţi despre jobul lui, vorbiţi despre prieteni sau plănuiţi o vacanţă pentru când veţi putea să plecaţi la drum.

Nu vă identificaţi permanent cu termenii “tată” şi “mamă”. Este minunat să va spuneţi aşa, însă atunci când sunteţi doar voi doi, adresaţi-vă unul altuia pe numele voastre sau pe numele de alint aşa cum aţi făcut-o mereu.

Consideraţi viaţa sexuală că pe ceva normal frumos, pe care trebuie să îl întreţineţi chiar dacă aţi adus pe lume un copil. S-ar putea să descoperiţi chiar că viaţa sexuală poate fi mai interesantă după naştere. Şi asta pentru că sunteţi mai maturi, mai responsabili, mai atenţi la detalii. Nu ezitaţi să încercaţi elemente noi. Veţi fi surprinşi de ceea ce veţi descoperi!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *