Cum poate alăptatul să afecteze sănătatea dinţilor

foto: dailymail.co.uk

Cum poate alăptatul să afecteze sănătatea dinţilor
foto: dailymail.co.uk

 

Se pare că aşa cum în orice lucru bun există şi părţi negative şi alăptatul are părţile sale nu tocmai pozitive.

Oamenii de ştiinţă conduşi de Benjamin Chaffee de la Universitatea din California, Berkeley, au studiat legătura dintre alăptarea pe termen lung şi dentiţia a 458 de copii proveniţi din familii cu venituri mici în Porto Alegre, Brazilia.

Concluziile studiului relatat de dailymail.co.uk au fost că acei copiii care sunt alăptaţi timp de doi ani, sau mai mult, sunt mult mai susceptibili de a avea carii dentare:

  • 40% din copiii alăptaţi între şase şi 24 luni au carii dentare
  • 48% dintre cei alăptat după vârstă de doi au carii dentare

Ei au descoperit că pe măsură ce frecvenţa alăptărilor creşte, în special la copiii mai mari de doi ani, cu atât mai probabil este ca cel mic să aibă carii dentare severe.

Cercetătorii au făcut studiul în special pe copii suficient de mari pentru a putea consumă alimente solide, în paralel cu laptele matern. Astfel ei au efectuat studiul pe copii de 6, 12 şi 38 luni.

La şase luni, echipa de studiu a adunat informaţii despre numărul de mese, despre cantitatea de lapte matern consumată de copil cu o zi înainte, precum şi cu privire la ce alte lichide a consumat copilul.

La cei de peste 12 luni, cercatatorii au cules informaţii despre ce alte produse alimentare consumă cei mici: inclusiv fructe, legume, fasole, carne de organe, ciocolată cu lapte, prăjituri, miere, băuturi răcoritoare sau biscuiţi dulci.

Doi stomatologi experimentaţi au examinat toţi copii la fiecare vizită.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 40% dintre copiii alăptaţi având vârstă cuprinsă între 6 şi 24 luni aveau carii dentare în timp ce la copii alăptaţi timp de mai mult de doi ani numărul a crescut la 48%.

„Studiul nostru nu sugerează că alăptarea provoacă carii”, a declarat Dr. Chaffee.

Specialiştii mai afirmă în raportul lor, că este posibil că laptele matern în combinaţie cu excesul de zahăr rafinat din produsele alimentare moderne să contribuie la deteriorarea dinţilor la copiii alăptaţi pe termen mai lung sau prea des, notează sursa citată.

Saliva are rolul de a distruge bacteriile care se dezvoltă în gură, dar din cauza poziţiei în timpul suptului, dinţii sunt etanşaţi şi nu mai sunt protejaţi de salivă, favorizând astfel apariţia cariilor

Experţii spun că mamele ar trebui să cureţe gingiile bebeluşilor lor, chiar înainte de a fi apărut dinţii, pentru a elimina excesul de alimente, eliminand practic riscul cariilor astfel. Iar vestea bună,conform Dr. Bowen, este că este foarte uşor de curăţat guriţă bebeluşului: “Cu o cârpă umezită în apă se pot elimina în mod eficient resturile alimentare încă înainte de primii dinţi ai copilului”, a spus el, adăugând: „Este important pentru a evita acumularea resturilor alimentare din gură.”

Chiar dacă participanţii la studiu provin din medii sărace, „obiceiuri proaste se poate forma la orice nivel socio-economic”, a declarat dr Bowen Reuters Health.

„Alegerea momentului potrivit pentru înţărcarea unui copil poate fi o decizie luată cu sprijinul unui pediatru,” afirmă Dr. Chaffee, adăugând că sănătate dentară ar putea juca un rol important în luarea acestei decizii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi exclusiv cu laptele matern în primele şase luni din viaţă lor, după care se pot adăuga solidele dietă zilnică.

Cu toate acestea, OMS recomandă, de asemenea, continuarea alăptării până la 2 ani şi dincolo de această vârstă, notează autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *