Cum poţi alunga strănutul şi alergia

Cum poţi alunga strănutul şi alergia
Foto: brunet.ca

Mulţi oameni au impresia că sunt răciţi, dar, de fapt, ar putea fi vorba despre o alergie. Răceala şi alergia au simptome comune, ceea ce poate face dificilă diferenţierea celor două afecţiuni.

Strănutul este modul prin care corpul reacţionează pentru a elimina iritaţiile sau toxinele din traiectul nazal. Oamenii strănută atunci când sunt răciţi pentru a ajuta la curăţarea nasului. Ei strănută, de asemenea, dacă sunt alergici la anumiţi factori. Strănutul ocazional nu trebuie să ne îngrijoreze. Strănutul care se datorează unei răceli va trece o dată cu aceasta, în aproximativ o săptămână. Oricum, strănutul persistent sau cel asociat cu simptomele unei alergii (nas congestionat care curge, dureri de gât, ochi care curg) pot fi indicii ale altor boli şi trebuie să consultaţi un medic.

Cauzele strănutului

Tratamentul strănutului, dacă acesta este rezultatul unei alergii poate fi tratat şi cu ajutorul medicinei naturiste. Specialiştii în terapiile ce utilizează plantele recomandă ceaiurile fierbinţi din trifoi roşu sau urzică datorită capacităţii lor de a alina simptomele alergiei, uşurînd respiraţia şi reducând inflamaţiile. Homeopatia vă poate ajuta în funcţie de simptomele specifice de care suferiţi.

Consideraţii asupra dietei

Este bine să consultaţi sfatul unui specialist care să vă îndrume la acest capitol. Încercaţi totuşi să eliminaţi produsele lactate, alimentele bogate în aditivi sau alte mâncăruri care vi se pare că vă fac rău. Unii nutriţionişti recomandă doze mari de vitamina C datorită proprietăţilor ei antihistaminice. Este bine să apelaţi la sfaturile unui specialist atunci când strănutatul apare alături de alte simptome ale unei alergii.

Îngrijirea personală

Eliminarea alergiilor prin îngrijirea acasă este una dintre cele mai sigure căi de uşurare a strănutului cronic.
Ceaiurile de cimbru şi eucalipt ajută la uşurarea congestiei. Puneţi 30 de grame de frunze într-o ceaşcă de apă fierbinte. Cataplasma făcută din aceste plante va reduce inflamarea pielii. Amestecaţi frunze proaspete de cimbru cu puţină apă până obţineţi o pastă, aplicaţi-o pe piele şi acoperiţi cu un prosop curat. Staţi liniştit circa 30 de minute şi apoi spălaţi-vă. Mai întâi testaţi pe o mică porţiune a pielii să vedeţi dacă nu sunteţi alergic la această plantă.

Simptomele alergiilor

Alergiile sunt o sensibilitate la o substanţă care poate produce unor oameni diverse probleme.
Simptomele apar în zona corpului expusă la factorii alergogeni.
– strănutatul, respiraţia greoaie, congestia nazală şi tusea pot fi indicii ale astmului sau alergiei respiratorii
– mâncărimea ochilor, gurii sau gâtului sunt simptome ale alergiei respiratorii
– durerea de stomac, indigestiile frecvente, arsuri la stomac şi diaree sunt semne ale unei sensibilităţi la mâncare
– iritare, mâncărime, inroşirea şi inflamarea pielii sunt asociate cu alergiile la medicamente, alimente şi înţepăturile insectelor
– înţepenirea, durerea şi inflamarea articulaţiilor pot fi indicii ale alergiei la medicamente sau alimente

Alergiile apar într-o varietate de forme şi se pare că ereditatea joacă un rol important în dezvoltarea lor.
Sistemul imunitar protejează corpul de substanţele străine – cunoscute ca antigeni – prin producerea anticorpilor care pot lupta cu acestea. În mod normal, sistemul imunitar ignoră substanţele uşoare şi luptă numai împotriva bacteriilor periculoase din alimente.
O persoană dezvoltă o reacţie alergică atunci când sistemul imunitar nu poate selecta ce este bine de ce este rău şi eliberează un tip de substanţă chimică, numită histamină pentru a ataca substanţele inofensive ca şi cum ar fi o ameninţare. Histamina produce multe simptome asociate cu alergia. Substanţe care pot declanşa reacţii alergice pot fi de diferite provenienţe, începând cu polenul, animalele de casă şi terminând cu penicilina.
Alergiile apar în multe forme distincte şi sunt grupate în categorii generale în funcţie de tipul de substanţă care le poate cauza sau raportate la partea de corp care este afectată.

Tratamentele naturiste cu plante, minerale şi vitamine

Gălbenelele au darul de a stimula sistemul imunitar, refacerea ţesuturilor şi pot, de asemenea, proteja împotriva infecţiilor.
Usturoiul, datorită proprietăţilor lui antibacteriene, este benefic în vindecarea curgerii cronice a nasului.
Un tratament eficient al tuturor afecţiunilor legate de sinusuri, inclusiv alergie, astm şi febră mare se obţine cu ajutorul unui extract derivat din scoarţa stejarului alb – quercus albă. Acesta are rolul de a stabiliza membranele celulelor care eliberează histaminele, care sunt cele responsabile de reacţiile alergice.

Calciul şi magneziul – elementele nutritive de baza pentru alergici

Mineralele foarte importante pentru suferinzii de alergii sunt calciul şi magneziul datorită elemente nutritive. Ele ajută la relaxarea sistemul nervos superactiv. Aceste minerale ajută persoanele cu alergii să lupte împotriva stresului cauzat în corp de reacţiile alergice.
Sulful ajută în tratamentul contra alergiilor, în special în cele cauzate de praf, păr animal, dar şi în cele datorate alimentelor şi medicamentelor. Persoanele care sunt alergice la anumite alimente sau au reacţii alergice la unele medicamente prezintă o scădere a acestor reacţii sau chiar o toleranţă completă când iau sulf.
Zincul este un antioxidant care creşte imunitatea. El ajută corpul la menţinerea sănătoasă a funcţiunii celulelor. Ajută, de asemenea, corpul să-şi refacă celulele sistemului imunitar şi să se apere contra infecţiilor virale, vindecând rănile. Este important în producerea colagenului, iar combinat cu vitamina A ajută la menţinerea sănătoasă a funcţiunii ochilor.

Nu neglijaţi aportul de vitamine

Un puternic antioxidant este vitamina E, care protejază corpul de radicalii liberi. Ea uşurează problemele respiratorii şi creşte abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infecţiilor. Când se combină cu vitamina E, seleniul este un excelent antioxidant care va proteja corpul de radicalii liberi. Seleniul are un rol important în activitatea alergică şi este bine să se asocieze cu vitamina E, un alt element important al sistemului imunitar.
Vitamina A
Zincul şi vitamina A sunt cheia sănătăţii sistemului imunitar. Ele joacă un rol important în producerea unui anticorp cu rol important în traiectul intestinal, prevenind absorbţia în sânge, suplinind şi forţând eliminarea din corp.
Beta-carotenul este folosit de corp pentru producerea vitaminei A. Ajută, de asemenea, în alinarea iritării membranelor de pe traiectul nazal.
Vitamina B
Una din vitaminele B, acidul pantothenic, joacă un rol important în funcţionarea corectă a glandelor suprarenale şi ajută corpul la producerea naturală a cortizonului care neutralizează factorii alergici reducând efectele neplăcute ale alergiei. Corectînd modul de funcţionare a glandelor suprarenale, se reduce şi reactivitatea alergică.
Vitamina C
Vitamina C este un antihistaminic natural ale cărei proprietăţi fac din ea o favorită în tratamentul alergiilor. O doză zilnică de 1.000 până la 4.000 de miligrame ar trebui să ajute la desfundarea nasului care curge.

Vizita la medic pentru stabilirea unui diagnostic corect poate fi de ajutor în depistarea cauzelor simptomatologiei, cât şi în alegerea celui mai adecvat tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *