Cum poţi prevenii parodontoza
Foto: fraunhofer.de

Paradontoza este o afecţiune a gingiilor de care suferă aproximativ 70% dintre oamenii din întreaga lume. Cunoscută şi sub numele de parodontopatie sau mobilitate dentară, parodontoza este o afecţiune cronică de tip inflamator care constă în degenerarea paradonţiului, adică ţesutul prin care sunt fixaţi dinţii în osul maxilarului. Acest lucru duce la retragerea gingiilor şi la dezvelirea pronunţată a dinţilor, iar într-un final, la pierderea dinţilor.

Simptomele paradontozei

În afară de retragerea gingiilor, paradontoza se manifestă prin gingii dureroase, roşii, care sângerează, respiraţie urât mirositoare, dar şi abcese dentare.
Paradontoza se poate vindeca, dacă aceasta este tratată încă de la primele simptome, astfel încât să nu progreseze şi să nu fie afectate în totalitate gingiile. De aceea, este obligatoriu să mergi la medicul stomatolog încă din momentul în care observi vreo schimbare neplăcută în ceea ce priveşte dantură.

Cum evoluează paradontoza

Dacă la început simptomele paradontozei sunt destul de discrete încât să nu îţi dea de bănuit, pe parcurs vei observa nişte modificări seminifcative ale dinţilor şi ale gingiilor. Dacă boala avansează rapid şi nu ceri de urgenţă ajutorul unui medic, gingiile îşi vor pierde culoarea rozalie, devenind roşii, apoi se vor atrofia, ajungând într-un final să se retragă de pe dinţi. În faza finală, dinţii vor începe să cadă rând pe rând. Desigur, acestea sunt cazuri extreme, trăite de persoane care nu vor sub nicio formă să consulte un medic, însă o persoană care se tratează din timp, nu va ajunge în acest stadiu.

Care sunt cauzele paradontozei

Paradontoza are mai multe cauze, însă printre cele mai cunoscute se numără:
• O igienă orală deficitară;
• Depunerea tartrului pe dinţi;
• Cariile dentare;
• Consumul de alcool, cafea, băuturi alcoolice şi fumatul;
• O alimentaţie bogată în zahăr;
• Carenţă de calciu, vitamina C şi acid folic;
• Alţi factori: vârsta înaintată, stresul, imunitatea scăzută, anumite boli cronice (diabetul zaharat) şi în anumite cazuri sarcina.

Cum poţi preveni paradontoza

În primul rând este foarte important să te speli pe dinţi cel puţin de două ori pe zi: o dată dimineaţa şi o dată seara, înainte de culcare. Desigur, dacă te poţi spală de 3 sau chiar 4 ori pe zi, este cu atât mai bine pentru sănătatea orală.
Adoptă o alimentaţie sănătoasă. Mănâncă multe fructe şi legume proaspte, bogate în vitamina C. Acestea îţi vor asigura un sistem imunitar puternic, care te va feri de multe boli. De asemenea, consumă foarte multe lactate, pentru a oferi organismului tău toată cantitatea de calciu necesară.
Totodată, evită să mănânci foarte multe alimente dulci, cu un conţinut ridicat de zahăr şi evită să consumi cafea, alcool dar şi tutun.
Controlează-ţi periodic dinţii şi îndepărtează-ţi tartrul dar şi cariile, oricât de mici ar fi ele. Aceste două lucruri pot provoca apariţia paradontozei.
Utilizează o periuţă de dinţi cu peri moi, care să nu rănească gingiile.

Tratamente naturiste pentru prevenirea şi tratarea paradontozei

Stomatologii recomandă că pentru prevenirea paradontozei să se clătească gura de 3 ori pe zi, cu un amestec de 40 picături de tinctură de propolis şi 50 ml de apă.
Masează gingiile cu ulei de măsline, ulei de sâmburi de struguri sau suc de aloe vera. Acestea ajută la atenuarea durerilor şi cicatrizarea rănilor.

Ce faci dacă ai parodontoză

Dacă ai deja boala, trebuie să ştii ce să faci ca să nu recidiveze. Este important să menţii o igienă orală deosebit de riguroasă şi să te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi.
Totodată, trebuie să respecţi toate programările pentru controalele periodice pe care medicul tău stomatolog ţi le face, dar să ai grijă de celelate afecţiuni cu care eşti diagnosticat.
Este indicat să te obişnuieşti să foloseşti aţă dentară, pentru o curăţare cât mai bună a cavităţii bucale.
La fel de important este, ca după fiecare masă, să îţi clăteşti cavitatea bucală cu apă de gură, căci aceasta va elimina bacteriile şi din zonele unde periuţa nu poate pătrunde.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *