Cum previi accidentele domestice

Pentru cel mic casa este un adevărat teren de aventuri, dar şi un loc plin de riscuri. Căderi, arsuri, intoxicaţii, înec… oricare poate surveni zilnic. Frecvenţa accidentelor domestice este mare, atât la adulţi cât şi la copii. Iată de ce e bine să iei măsuri de precauţie dacă vrei ca cel mic să nu fie victima unui astfel de accident.
Fiecare cameră are pericolele ei. Cum previi accidentele domestice. Să le luăm pe rând.
Bucătăria
– Produsele de întreţinere: detergenţi de vase, soluţiile pentru aragaz, pentru podele etc. trebuie să fie prevăzute cu dopuri de securitate, care nu permit deschiderea facilă.
– Nu lăsa la îndemâna copilului obiecte tăioase: cuţite, foarfece, tirbuşoane etc. După utilizare, pune-le imediat în sertare prevăzute cu sisteme de blocaj.
– Nu ţine sacii de gunoi în masca de sub chiuvetă. Cel mic se poate sufoca cu ei. Pune-i la loc securizat.
– Arsurile ocupă un loc important pe lista accidentelor. Când găteşti, întoarce coada cratiţei spre interior, pune toate vasele fierbinţi departe de cel mic. Când sunt pe foc, îndepărtează copilul din zonă.
– Există acum un tip de aragaz al cărui cuptor nu se încălzeşte la exerior.
– Când scoţi biberoul din cuptorul cu microunde, verifică temperatura lichidului.
Camera lui bebe
Pilotele, cuverturile, pernele pot sufoca un copil. E mai bun sacul de dormit până va mai creşte. Alege patul cu barele apropiate, astfel încât să nu încapă între ele capul lui bebe. Paturile suprapuse sunt de evitat când copiii sunt foarte mici.Nu-l lăsa pe cel mic nesupravegheat pe masa de înfăşat.Ai grijă şi la ferstrele deschise. Instalează un sistem de blocare.Pe măsură ce creşte cel mic este intersat de prizele electrice. Va avea tendinţa să bage degetele în priză sau să bage şurubelniţa sau alt obiect. Pune, neapărat, sisteme de blocare, cu cheiţă.Ai grijă ca jucăriile să fie potrivite vârstei. Dacă primeşte cadouri pentru altă vârstă, pune-le bine până va sosi momentul prielnic.Nu lăsa copilul mic singur cu un animal domestic, fiindcă nu şti care va fi reacţia acestuia faţă de nou-născut.
Baia
Aici pericolul este legat de temperatura apei, care nu trebuie să fie mai mare de 50 de grade. Lasă să curgă mai întâi apa rece şi apoi cea fierbinte. Verifică cu un termometru apa băii.Nu-l lăsa pe bebe nici o clipă nesupravegheat în cadă, chiar dacă apa are doar câţiva centimetri.Dacă ţii medicamente în baie sau detergenţii, asigură-le. Aparatele electrice din baie trebuie scoase din priză după utilizare, pentru a evita electrocutarea.Covoraşele din baie să nu alunece pe gresie. Poţi alege modele antiderapante.
Salonul
Colţurile meselor de cafea să fie rotunjite. Dacă nu, există apărătoare, speciale. Dup ce pleacă musafirii, adună imediat aperitivele sau băuturile. Copiii sunt curioşi şi pot fi tentaţi să guste din ele.