Beauty portrait of a woman laughing

Beauty portrait of a woman laughing

Cunoscută şi sub denumirea de melasmă sau cloasmă, masca de sarcină se caracterizează prin pete pe faţă şi apare la 70% dintre femeile însărcinate. Există, însă, metode de prevenire şi tratare.

Petele pigmentare brune care apar în mijlocul frunţii, pe obraji, tâmple, în jurul gurii sau al bărbiei formează o mască. Sunt bine delimitate şi au tendinţa de a fi simetrice. Formarea lor este legată de marea concentrare a hormonilor feminini în organism. Această concentrare de hormoni antrenează un efect de creştere a producţiei de melanină, un pigment al pielii care reacţionează la expunerea solară prin apariţia de pete brune. Aceasta explică de ce melasma este o problemă a pielii curente la femeia gravidă.

Apare, în general, între a 4-a şi a 6-a lună de sarcină, femeile cu pielea mată fiind mai puţin atinse faţă de cele cu tenul deschis. Dar, în 5 până la 10% din cazuri, masca de sarcină poate apărea şi la femeile care nu sunt însărcinate. Problema vine de obicei de la dozajul hormonal al pilulelor contraceptive. De aceea e necesară o schimbare a metodei pentru a rezolva problema.

Sfaturi practice

Cel mai bun sfat de prevenire a măştii de sarcină este limitarea expunerii feţei la soare pe timpul sarcinii. Indiferent că te aflii în oraş sau la plajă, trebuie să te protejezi. Fiindcă în timpul sarcinii melanina este produsă în cantităţi mari, chiar şi un nivel scăzut de soare poate determina apariţia măştii de sarcină. Înainte de a ieşi din casă, protejează-ţi, deci, faţa cu o pălărie sau o şepcuţă cu cozoroc. Aplică în acelaşi timp şi o cremă solară cu indice mare de protecţie (SPF 50 ar fi ideal), pe faţă şi pune-ţi ochelari de soare.

Tratament

În majoritatea cazurilor masca de sarcină dispare singură în următoarele 6 luni după naştere. Se mai întâmplă însă ca petele să persiste mai mult timp. În acest caz consultă un dermatolog. În funcţie de tipul tău de piele acesta îţi va prescrie o cremă depigmentară pe bază de vitamina A acidă, AHA sau alte substanţe pe care le vei aplica seara pe pete, timp de mai multe luni, până la dispariţia lor. Pentru a fi mai eficiente e necesar un peeling depigmentar. Crema se aplică dimineaţa şi seara cu 2-3 săptămâni înainte de tratamentul la dermatolog. Masca e bine să fie lăsată circa 4 ore. Efectele sunt impresionante: pielea este roşie, umflată şi se cojeşte mult, mai ales în primele 48 de ore (de aceea e indicat să stai câteva zile acasă). O cremă antiiflamatoare trebuie aplicată deasupra pentru calmare. Apoi vei pune timp de câteva săptămâni o cremă depigmentară, din a 5-a sau a 6-a zi de peeling.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *