Cum răspundem la întrebările incomode ale copiilor?

Toți părinții se confruntă cu întrebări ciudate sau mai puțin ciudate din partea micuților. Află ce poți face în acest sens și cât de importantă este comunicarea în cadrul familiei.

 

chip-copil-expresie-intrebatoare

Încă de când învață primele cuvinte, copilașii pun tot felul de întrebări. Curiozitatea lor este foarte mare și vor să afle cât mai multe lucruri. Majoritatea părinților evită să răspundă și ignoră întrebările sau dau răspunsuri înșelătoare. Părinții care sunt deschiși, receptivi și direcți încurajează stima de sine, echilibrul și sinceritatea copiilor lor, le stimulează libertatea de gândire și capacitatea de a lua decizii și a acționa în mod responsabil. Acest dialog sănătos între părinți și copii trebuie să înceapă devreme (de la prima întrebare) menținându-se până când copilul părăsește casa părintească. Trebuie să tratați cu seriozitate întrebările copilului dumneavoastră și încercați să-i dați cel mai corect și adevărat răspuns cu putință.

Gândiți-vă la sensul întrebărilor. Când un copil întreabă ce este o “riglă”, e posibl să vrea să afle mai mult decât numele obiectului. Explicați-i la ce se folosește și încercați să măsurați împreună o suprafață.

Dar ce se întâmplă când nu știm răspunsul? Fiți corecți și spuneți-i că nu știți, dar sugerați-i să căutați răspunsul împreună, eventual apelând la o altă persoană. Nu vă fâstâciți când este vorba să dați un răspuns adevărat și corect la o întrebare despre un subiect dificil. Oferiți-le ca informatie atât cât să poată să înțeleagă la vârsta pe care o au.

Copiii crescuți într-un mediu unde se simt în siguranță, plin de afecțiune, care pot discuta despre orice cu părinții lor, au mari șanse să se adapteze și să devină adulți responsabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *