Trucuri pentru stimularea lactaţiei

Îţi alăptezi natural copilul, dar nu ai o cantitate suficientă. Ai mereu impresia că bebe ar mai dori să sugă la fiecare masă. Află cum recunoşti dacă s-a săturat şi ce să faci ca să ai o “producţie de lapte” mai mare.

Trucuri-pentru-stimularea-lactaţiei

După ce l-a ţinut pe bebe aproape nouă luni în pântece, corpul mamei este natural predispus să continue să-l hrănească. Multe mame se tem că nu au suficient lapte pentru a-şi hrăni pruncul. Totuşi, pentru stimularea producţiei de lapte poţi recurge la câteva metode.

Cerere şi ofertă. Pentru a stimula producerea de lapte este suficient să îl pui pe bebe la sân încă din primele ore după naştere, dacă e posibil. Apoi, trebuie alăptat ori de câte ori arată că vrea să mănânce: când devine agitat, deschide şi închide guriţa, întoarce capul ca şi cum ar căuta ceva.

Alăptarea naturală este un mecanism bazat pe cerere şi ofertă: cu cât bebe suge, cu atât pieptul va produce lapte. Deci, pentru a creşte producerea laptelui matern, trebuie să îl pui pe bebe la sân cât mai des posibil. În primele săptămâni bebe ar trebui alăptat de minimum 8-10 ori pe zi. În această perioadă nici nu are nevoie de alte lichide în afara laptelui matern. Evită folosirea tetinelor în prima lună!

Masajul poate fi util. Scopul este producerea de oxitocină, hormonul responsabil cu secreţia laptelui. Aşază-te în faţa unei mese, cu un braţ pe masă şi apleacă-ţi capul. Pune pe cineva să-ţi maseze spatele, prin mişcări circulare în jurul coloanei vertebrale. Mişcările să pornească de la gât, coborând către regiunea lombară, ca apoi să urce din nou. Acest tip de masaj generază o stare de relaxare care favorizează mărirea producţiei de lapte matern, iar în caz de obstrucţie mamară, va facilita coborârea lapetelui înainte de supt.

Contactul piele pe piele. Ce se întâmplă însă dacă bebe nu cere sânul suficient de des, adică e mai puturos? Contactul piele pe piele poate fi benefic: aplecat peste pieptul mamei, bebe va recunoaşte mirosul ei corporal şi va căuta mai uşor sânul, fiind un gest reflex.

Şi alăptatul nocturn este un aliat de calitate. Nivelul prolactinei (hormon care favorizează producerea de lapte matern) în organismul mamei este mai ridicat pe timpul nopţii, când bebe poate suge până la 25% din nevoile sale cotidiene.

O alimentaţie corectă. Vitaminele şi infuziile pot ajuta la creşterea cantităţii de lapte matern? Dacă urmezi un regim bogat şi echilibrat în timpul alăptării, vei găsi în alimente toţi nutrienţii şi vitaminele de care ai nevoie. Mănâncă legume şi fructe de sezon care sunt pline de vitamine. În timpul alăptării mama are nevoie de 500-800 calorii în plus pe zi, faţă de nevoile obişnuite. De aceea trebuie consumate porţii mai consistente (fără a exagera).

Cum ştii dacă mănânci suficient în timpul alăptării?

Este necesar să mănânci ori de câte ori îţi este foame cu adevărat. Nu uita de gustările de fructe sau legume crude. Evită patiseriile care aduc energie, dar au un aport nutriţional aproape nul.

Alternează sânii în timpul alăptării

O altă metodă de a mări producerea de lapte este utilizarea alternativă a alăptării. Chiar dacă, uneori, cel mic are preferinţe pentru un sân, pune-l să sugă de la amândoi. Astfel vei stimula producerea oxitocinei, iar nivelul prolcatinei va creşte, deci şi producţia de lapte matern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *