Cum să fii o mămică mai relaxată

foto: preemiebabies101.com

Cum să fii o mămică mai relaxată
foto: preemiebabies101.com

O mămică este permanent în priză. Fie că lucrează şi abia are timp să se împartă între job şi familie, fie că stă acasă şi toată ziua face mâncare, bagă maşini la spălat, iese cu copilul la parc, mai face şi puţină ordine…cât este ziua de lungă ea nu reuşeşte să aibă o pauză nici măcar de 5 minute. În general, mama face totul pentru alţii…dar mult prea puţin pentru ea însăşi.

Cu toţii avem însă nevoie de timp că să ne relaxăm puţin, să ne regăsim echilibrul şi fim noi înşine. Pentru că altfel, presiunea care cade pe umerii noştri poate duce la un colaps.

Şi nu vorbim acum de răsfăţuri şi petrecut ore în şir prin saloane de frumuseţe, ori saloane de masaj (vezi aici). Vorbim de necesităţi simple, de pauze scurte în care mama să fie ea cu sine însăşi.

Iată câteva lucruri simple prin care o mămică poate câstiga puţin timp şi spaţiu, astfel încât să diminueze puţin din presiunea pe care a reuşit să o acumuleze:

–              Antrenaţi toată familia în treburile casei: mami bagă la spălat rufele, tati şi copii le întind, sau mami face mâncarea, tati strânge masa şi spală vasele, iar copiii dau cu mătura, sau mami face ordine, tati dă cu aspiratorul, cei mici şterg praful. Lasă-i pe ei să stabilească fiecare ce face şi cum îşi împart atribuţiunile, astfel încât să le facă cu mai mult interes. Chiar şi în cazul în care copiii sunt micuţi, nu îi excludeţi din activităţile voastre gospodăreşti. Ajutorul lor nu va fi semnificativ, sau dimpotrivă la început mai mult vă poate încurcă, dar obiceiurile bune se învaţă de când suntem mici.

–              Dacă şi la serviciu aveţi tendinţa de a duce totul pe umerii voştri, învăţaţi să delegaţi din sarcini.

–              Învăţaţi să nu vă mai propuneţi mult mai mult decât puteţi duce. Dacă există sarcini sau proiecte foarte mari, împărţiţi-le în mai multe părţi sau etape. Oricât ar fi de urgenţe, decât un rezultat prost făcut în grabă, este de preferat un termen mai lung, dar un rezultat mai bun.

–              Vorbiţi cu familia voastră despre nevoia de avea un spaţiu al vostru, în care să va puteţi odihni şi în care copiii să nu îşi mai întindă jucăriile, iar soţul să nu îşi mai lase aruncate hainele. Altfel, chiar dacă decideţi să vă odihniţi şi mergeţi într-o încăpere cu jucării aruncate sau haine în dezordine, tendinţa va fi să vă apucaţi să le strângeţi şi nu să vă odihniţi. În plus, intimitatea de care aveţi nevoie este încălcată atunci când în jur sunt obiecte de tot felul.

–              Învăţaţi să renunţaţi la lucruri inutile. Spre exemplu nu este necesar să călcaţi chiar toate hainele, toate lenjeriile sau toate prosoapele. Se pot utiliza la fel de bine întinse bine şi apoi împăturite frumos. Nici hainele copiilor nu trebuiesc schimbate din 2 în 2 ore…dacă s-au murdărit cu adevărat, ok. Dar doar pentru că s-au stropit cu puţină apă, sau le-a curs o picătură mică de lapte pe piept…chiar nu este neapărat necesar. Sau nu trebuie să ştergeţi praful în fiecare zi. Praful este în atmosferă, îl respirăm. Faptul că pe o mobila neagră se vede imediat, nu este nici o tragedie, el este oricum peste tot. Acolo doar se vede.

–              Renunţaţi la gândirea de genul “nu fac asta acum pentru că nu am timp” sau “o să fac după ce îmi termin treburile”, atunci când vorbim de ceva ce va doriţi să faceţi pentru voi. Timp liber nu veţi găsi niciodată, decât dacă vi-l faceţi.

Prin urnmare, aveţi grijă de voi, nu vă mai supraaglomeraţii şi găsiţi acele 15 minute de răgaz, de petrecut numai cu voi însevă. Este cea mai bună modalitate de liniştire şi de reîncărcare a bateriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *