Cum să foloseşti plantele pentru tratarea ficatului gras


Ficatul gras, cum este cunoscută această afecţiune în popor, este una dintre cele mai răspândite boli de ficat. Se produce ca urmare a acumulării de grasime în exces la nivelul ţesutului hepatic.
Deşi are nenumărate cauze, ficatul gras apare cu preponderanţă în rândul celor care suferă de alcoolism şi obezitate. Totodată, această afecţiune este asociată şi cu afecţiunile care influenţează metabolizarea grăsimilor.
Tratamentul medicamentos se administrează de către medicul curant dar se pot folosi şi unele plante pentru ameliorarea acestei afecţiuni.
Lumânărică (Verbascum phlomoides)- flori– tinctură câte 20 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă. Sunt foarte eficiente în gălbinare (icter). 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are, ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor dar şi pentru efectul antibiotic.
Aglică (Filipendula hexapetala) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este util pentru efectul de curăţare al organismului.
Rostopască (Chelidonium majus)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se strecoară, apoi se va bea în cursul întregii zile cu linguriţa (câte 1 linguriţă la fiecare oră. Nu se depăşeşte această cantitate în cursul unei zile, fiind toxică.
Se pune la fiert 1 litru de apă. Se lasă apoi la răcit pentru 10 minute, apoi se va pune 1 linguriţă de rostopască praf. Se acoperă de seara până dimineaţa când se vor adăuga, după strecurare, 200 ml miere. Se pune totul într-o sticlă bine închisă la frigider. Se agită bine înainte de a se administra. Se va lua din acest lichid din oră în oră (10-12 ori pe zi) câte 1 lingură. În acest timp este bine să se consume zilnic sucul de la o lămâie. Decongestionează ficatul, drenează căile hepato- biliare. Este unul dintre cele mai vechi remedii, dar este însă foarte important să nu se depăşească doza prescrisă pentru că în acest caz poate avea efecte toxice.
Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este o plantă care are un efect foarte puternic în curăţarea vaselor de sânge chiar şi din ficat şi conţine şi principii antibiotice.
Măslin (Olea europea) se indică folosirea uleiului de măsline extra-virgin luat câte 1 lingură dimineaţa la trezire, perioade lungi de timp ajutând la diminuarea colesterolului, curăţarea organismului de toxine şi prin aceasta la refacerea mai rapidă. Este şi laxativ.
Pelin (Artemisia absinthum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se vor consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi la spălături. Are un puternic efect antibiotic şi măreşte cantitatea secreţiilor din stomac. Se poate folosi şi praful, câte 1 linguriţă pus cu miere şi luat pentru diferite infecţii sau extern aplicat sub compresă.
Dracila (Berberis vulgaris) se mai numeşte şi lemn galben, mult indicat în special la hepatite sau alte infecţii, folosit cu predilecţie în mediul sătesc. 2 linguri de scoarţă mărunţită se pun la 500 ml apă şi se vor fierbe timp de 3 minute. Se bea fracţionat peste zi. Drenează căile hepato-biliare, antifebrilă, calmantă, antispastică, acţiune slab antibiotică. Unii alcaloizi au acţiune antibiotică, de asemenea ajută la diminuarea spasmelor şi colesterolului.
Aloe (Aloe vera) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate lua şi ca praf care se pune o jumătate de linguriţă sub limbă şi apoi se înghite cu puţină apă. Este foarte util pentru efectul laxativ.
Zmeur (Rubus idaeus)- 2 linguriţe de frunze verzi se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, sau se pot adăuga la alte ceaiuri ca adaus pentru gust. De asemenea, din frunze strivite se face cataplasmă în cazul durerilor la ficat.
Secară (Secale cereale)- 2 linguriţe de seminţe se pun la fiert în 300 ml apă timp de 20 minute. Se mai lasă apoi 20 minute, acoperite şi se strecoară. Este indicat să se consume 3-4 căni pe zi. Se poate consuma şi secară încolţită câte 100 g de 3 ori pe zi, sau în amestec cu germeni de grâu. Ajută la refacerea celulei hepatice şi totodată oferă organismului minerale şi vitamine.
Cicoare(Cichorium intybus) 2 linguriţe rădăcină se pun în 200 ml apă rece, se fierbe timp de 5 minute, se lasă să se limpezească, se bea o treime pe stomacul gol dimineaţa iar restul în două reprize, înainte de mese. Cele mai importante utilizări sunt: hepatita cronică evolutivă, hepatita cronică stabilizată, dischinezia biliară, constipaţia cronică, acneea, furunculoza. Este contraindicată în afecţiunile acute hepato-biliare. Se poate consuma însă şi 2-3 căni pe zi, pentru efectul laxativ. Util şi la slăbire.
Pir (Agropyron repens)- 1 linguriţă de rădăcină se fierbe 5 minute în 250 ml apă. Se aruncă această apă şi se pune alta. Se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni în afecţiunile ficatului. Se foloseşte pentru efectul de eliminare al toxinelor din organism. Este şi un bun laxativ.
Siminoc (Helichrysum arenarius) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, între mese, ori tinctură de 3 ori pe zi câte 10 picături cu 30 minute înaintea meselor. Este folosită în medicina tradiţională în formele de icter febril. Se poate folosi şi tinctura, câte 10 picături de 3 ori pe zi.
Muşeţel (Matricharia chamimilla) se vor folosi florile. 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Are un puternic efect antibiotic şi se poate folosi cu succes la toate infecţiile.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are un efect antibiotic şi poate ajuta la distrugerea virusului.
Leurdă (Allium ursinum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are, ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor din organism, dar şi pentru principiile antibiotice conţinute.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are, ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor, dar este util şi pentru mineralele pe care le conţine, în special siliciu. Se pot face şi băi de corp.
Sfeclă de zahăr (Beta vulgaris) suc– se beau câte 50 ml de 3 ori pe zi în bolile hepatice. Se poate consuma cu suc de morcovi, cartofi, pătrunjel, etc.
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Ajută la drenarea ficatului şi chiar la lupta cu virusul. În unele cazuri este extrem de eficient.
Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică mai ales pentru efectul antibiotic. Extern se pot aplica pe regiunea ficatului frunze de varză crudă strivite. Se pot ţine în funcţie de toleranţa individuală până la 24 ore.
Ghinţură (Gentianea lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are principii active amare care ajută la mărirea secreţiilor în special ale vezicii biliare.
Anghinare (Cynara scolymus)- 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute. Se strecoară. Se stă pe partea dreaptă 15 minute, după ce se bea. Se ia numai înainte de mese. Util la toate afecţiunile ficatului sau bilei. Stimulează funcţia antitoxică a ficatului şi diureza. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Ciuboţica-cucului (Primulla officinalis) se folosesc atât rădăcinile cât şi planta. Rădăcina este mult mai activă conţinând mai mulţi glicozizi fenolici.
Se poate folosi: A) planta- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară. B) Rădăcina şi rizomii- se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma din oricare din cele două tipuri de ceai 3 căni pe zi.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate folosi în toate cazurile în care se doreşte curăţirea ficatului de toxine.
Lămâi (Citrus limoniu) se indică folosirea sucului de lămâie pentru vitamina C care este un bun antibiotic şi totodată întăreşte imunitatea organismului. Se poate folosi şi extern în diferite diluţii, în special pentru tratarea mâncărimilor pielii care sunt date de unele infecţii microbiene.
Ştevie (Rumex alpinus)– 2 linguriţe de rădăcină se spală bine apoi se pune la 250 ml lapte şi se lasă la macerat timp de 12 ore (de seara până dimineaţa). Se va strecura dimineaţa şi se va consuma câte 1 linguriţă pe oră. Se va face până la dispariţia icterului- De obicei în 3 zile trece icterul cu acest procedeu. Este o plantă care produce o depurare puternică a organismului.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se pun 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se lăsă apoi acoperit 20 de minute şi se strecoară. Se adaugă obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore după care se poate consuma. Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Este indicat ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite este indicat a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Păpădie (Traxacum officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se pot de asemenea folosi tije florale primăvara în cure de 30 zile timp în care se va consuma dimineaţa la trezire câte 10 tije florale, după ce se spală şi apoi se rupe floarea (se consumă fără floare). De asemenea se poate folosi frunza în diferite salate zilnic. Contribuie la drenarea vezicii biliare.
Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are un efect de curăţire al ficatului şi chiar de refacere al celulei hepatice.
Linariţa (Linaria vulgaris) planta conţine alcaloizi, glicozide flavonice, acizi organici, etc, ceea ce face să aibă un efect foarte puternic antibiotic şi să poată fi indicată la infecţiile intestinale sau de altă natură cu mare succes în tratament. 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma apoi în decursul zilei cu înghiţituri mici. Se pot face spălături sau clisme cu 4 linguri de plantă mărunţite puse la 2 litri de apă clocotită, apoi strecurat.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte utilă la toţi cei care au afecţiuni pancreatice. Ajută la refacerea ficatului. Se poate lua şi sub formă de praf obţinut cu râşniţa de cafea câte o jumătate de linguriţă pus sub limbă de 3 ori pe zi. Se înghite după 5 minute cu apă.