Cum să folosim traista ciobanului pentru diferite afecţiuni


Traista ciobanului este cunoscută ca plantă medicinală hemostatică de mai bine de patru secole. În popor este cunoscută şi sub numele de buruiană de friguri, arior, coada pisicii, păscuţă, punga babei, paştele cailor, punga popii, straiţa popii, tăşculiţă sau punguliţa pastorului. Este o plantă foarte valoroasă, datorită efectelor sale terapeutice. Înfloreşte din luna martie până în luna noiembrie.
Printre substanţele cu activitate biologică descoperite în traistă-ciobanului se găsesc: amine biogene, colină, acetilcolină, tiramină, histamină, flavone de tipul diosminei, rutozide şi acid fumaric. În rădăcină s-au pus în evidentă substanţe peptidice.
Moduri de folosire a acestei plante medicinale:
Infuzie – se pune 1 lingură de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se beau 1-2 ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, în cazul hemoragiilor nazale, stomacale şi intestinale.
Macerat din amestec – în părţi egale, cu obligeană şi coada calului; se pun 2 linguri de amestec în 200 ml de apă rece, se lasă să macereze 8 ore şi se strecoară. Peste materialul rămas în vas după strecurare se toarnă un pahar cu apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se amestecă cele 2 lichide. Se beau câte 100 ml pe zi, pentru a combate diareea şi dizenteria.
Infuzie concentrată – se pun 10 g de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se beau 4-5 linguri pe zi, în cazul hemoragiilor uterine şi dismenoree, cu 6-10 zile înainte de apariţia ciclului menstrual. Se recomandă o cură mai îndelungată în ateroscleroză, având proprietatea de a restabili presiunea sângelui atât la hipotensivi, cât şi la hipertensivi.
Comprese cu aburi – se pun 2 mâini de plantă proaspătă sau uscată pe o sită deasupra unui vas cu apă fierbinte. Planta muiată în urma acţiunii aburilor se pune în pânză şi apoi se aplică în diferite zone ca o compresă.
Tinctura – planta proaspăt culeasă, se taie şi se pune într-o sticlă. Apoi se adaugă rachiu de fructe sau secară de 40 grade, se închide bine sticlă şi se ţine 2 săptămâni la căldură sau la soare. Tinctura din plante proaspete este foarte eficientă.
Vin medicinal – se pun 180 g de de plantă la 1 litru de vin alb; se pune la macerat 10 zile, se strecoară şi se ia câte o lingură la intervale de o ora contra hemoragiilor uterine şi intestinale şi la durerile de stomac.
Băi de şezut – cca. 100 g plantă se ţin în apă rece în cursul zilei, seara se strecoară şi se încălzeşte tare (fără a fierbe), apoi se amestecă cu apă de baie.
Decoct – se pun 4-5 g de plantă uscată la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se iau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi, contra hemoragiilor (uterine, pulmonare şi stomacale), în litiaza renală şi ciclu menstrual cu sânge abundent.
Tratamente cu traista ciobanului în diferite boli şi afecţiuni:
Hemoragii diferite – ceaiul din această plantă, consumat în cantităţi de 3 căni /zi ajută în hemoragii intestinale şi stomacale, hemoragii nazale, în metroragii (sunt hemoragii uterine). Planta are un extraordinar efect hemostatic. De asemena la rănile sângerânde, infuzia are un foarte bun efect hemostatic. În cazul unor menstruatii abundente, se bea ceai, 2 căni/ zi, timp de 10 zile. La pubertate, ceaiul ajută la reglarea ciclului. Se recomandă în hemoragii renale, 2 căni/ zi de ceai din traista ciobanului combinat în părţi agale cu o altă plantă medicinală – coada calului. În hemoragii uterine sunt indicate 3-4 căni de ceai/ zi care se realizează din 30 g de plantă infuzată la 1 litru de apă clocotită. La hemoragii nazale, se introduce în nara sângerândă, un tampon de vată îmbibat cu suc din traistă ciobanului proaspăt. Fructele crude strivite se aplică pe plăgi, oprind sângerarea acestora.
Hemoroizi – în acest caz sunt recomandate băile de şezut, mici clisme, sau spălături cu infuzie călduţă din această plantă.
Sâni umflaţi – la mamele care alăptează, se aplică comprese cu plantă. De asemenea comprese reci cu ceai din 60 g plantă fiartă şi strivită mărunt, se aplică pe sânii ofiliţi pentru a-i revigora.
Hipertensiune arterială, hipotensiune arterială – această plantă medicinală reglează şi circulaţia sângelui. Se prepară un ceai din plantă şi se consumă 2 căni/ zi până la reglarea circulaţiei sângelui.
Boli musculare – se masează local cu tinctură de traista ciobanului şi intern se beau 4 căni de ceai de creţişoară. Acest tratament ajută în atrofia musculară.
Prolaps intestinal – se masează zona cu tinctură de traista ciobanului şi se beau 4 căni/ zi de ceai de creţişoară în care s-au pus şi 2-3 picături de tinctură de traista ciobanului. Tratamentul se face 10 zile.
Hernie inghinală – se fac frecţii locale cu tinctură de traista ciobanului şi se beau câte 4 căni/ zi de ceai de creţişoară, timp de 1-2 luni.
Prolaps uterin sau histeroptoză – necesită acelaşi tratament ca la hernia inghinală.
Reacţii adverse, contraindicaţii
Traista ciobanului nu este o plantă toxică, contraindicaţiile trebuind privite sub spectrul unor posibile reacţii adverse, de altă natură decât toxicologică.
Consumul de traista ciobanului în stare crudă produce o creştere rapidă a leucocitelor. Deoarece stimulează contracţiile uterine, traista ciobanului nu se utilizează în sarcină (poate produce avort).
Întrucât traista ciobanului se comportă ca un excitant nervos uşor (analeptic), se recomandă evitarea utilizării sale, în caz de: insomnie cronică, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală, epilepsie, boala lui Parkinson, depresie.
Persoanele care suferă de hipertiroidie, de hipocorticism sau de litiază urinară oxalică, este bine să nu recurgă la tratamente pe bază de traista ciobanului.
Principiile din plantă interacţionează în mod negativ cu anticoagulantele, cu anticoncepţionalele şi cu corticoterapia.
Traista ciobanului provoacă palpitaţii în cazul în care este administrată în doze mari.