Cum să îi ajutăm pe proaspeţii tătici să dezvolte o legătură cu copiii lor


„Nimic din ce-am făcut vreodată nu mi-a dat mai multe bucurii și recompense decât a fi un tată pentru copiii mei.” Bill Cosby
Ca proaspătă mămică, există o legătură intuitivă, o relaţie care vine de la sine între mamă şi copilul sau. Copilul este total dependent de mamă și este condus doar de energie, miros, emoție și de voce. Iar mama este cel mai consecvent și stabil lucru pe care l-a cunoscut în ultimele nouă luni, ar alăptarea accentuează de asemenea, legătură și experiența de unire între mamă și copil. Fără mama sa, copilul se simte neajutorat pe cont propriu.
Am auzit de multe ori femei care se plâng că partenerul lor nu a reuşiţ să dezvolte o relaţie afectivă cu nou-născutul. Am purtat discuţîi cu diverse persoane despre acest lucru, cu cei care s-au implicat activ încă de la bun început, cu cei care au făcut-o pe parcurs sau cu cei care pur şi simplu nu găsesc timpul necesar pentru a-şi arăta afecţiunea şi ataşamentul faţă de propriul copil.
Iată care sunt lucrurile pe care le-am auzit și ceea ce ar fi trebuit, după părerea mea, să se întâmple:
1. Soţul nu se pricepe, copilul meu are nevoie de mine. Eu stau cu el acasă şi sunt mult mai implicată. Doar eu ştiu ce are nevoie.
Sfat pentru femei: faceţi în aşa fel încât tatăl să fie implicat. Lasă-l să hrănească copilul şi să se joace un pic după ce copilul termină de mâncat (astfel încât tu, ca mama, să te poţi odihni). Faceţi să se simtă necesar și va fi fericit după ce va realiza că poate fi util în creşterea copilului.
2. Eu încerc să ajut, dar ea nu mă lasă să fac nimic. Așa că am renunțat să-mi ofer ajutorul și o las să facă totul.
Sfat pentru femei: Bărbaţii adoră să fie necesari şi dacă partenerul tău doreşte să se implice, oferă-i această plăcere chiar dacă, cu siguranţă, nu se va ridica la pretenţiile tale de mama. Acest lucru va aprofunda relaţia dintre ei și va ajuta la stabilirea unei legături strânse între tată şi copil.
Un alt lucru care cred că poate fi de ajutor, este găsirea unor motive de a-l lăsa singuri cu copilul: mersul la sala, la plimbare, shopping etc. Prima dată când vei lăsa copilul singur cu tatăl lui, s-ar putea să va panicăţi amândoi. Încearcă să–i dai încredere şi asigură-l că poate face acest lucru! Astfel îi vei permite să câştige încredere în propriile puteri, iar cel mai important, se va simţi foarte fericit când va vedea că ai încredere în el.
3. De fiecare dată când am încercat să ajut, ea îmi spune că fac lucrurile greșiţ. Mă dau bătut! Această mă face să nu doresc să mai încerc.
Sfat pentru femei: de multe ori în relații, suntem foarte concentraţi şi subliniem ceea ce face partenerul greşit, în loc să ne concentrăm pe lucrurile pozitive. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu părinţii. La fel ca şi tine, partenerul încearcă să găsească drumul cel bun pentru copilul său; trebuie să permiteţi partenerului să încerce după cum ştie şi simte el. Ar putea face lucruri care să te facă să-ţi pui mâinile în cap şi să-ţi vină să spui: „Nu face așa!!!”. Respiră adânc și așteaptă să vezi dacă el îşi dă seama unde greşeşte. În cazul în care acesta nu realizează unde greşeşte, nu lua copilul de lângă el! Ai putea să înceri să îi oferi nişte înformaţîi pozitive. Începe cu un compliment și vei avea toată atenția atunci când vine vorba de orice fel de sugestie.
„Taţii, ca şi mamele, nu se nasc. Bărbaţii cresc şi devin tați și meseria de tată este o etapă foarte importantă în dezvoltarea lor. ” ~ David Gottesman