Ai petrecut ore întregi curăţând, tocând, fierbând şi pisând legumele pentru masa bebeluşului tău. La cât suflet ai pus, te-ai aştepta să mănânce până la ultima linguriţă piureul. Din păcate, rar se întâmplă asta. Cum te apropii cu lingura de cel mic, cum începe să se strâmbe şi să refuze hrana. Dacă acest scenariu îţi sună familiar, afla că nu eşti singura mămică în situaţia asta. Opt din 10 părinţi îşi fac griji cu privire la alimentaţia copiilor lor, iar o treime dintre mămici spun că cei mici nu mănâncă suficient.

bebe-fortat-sa-manance

Iată câteva strategii care să te ajute să îţi convingi copilul să mănânce:

1. Fii perseverentă.Dacă este prima oară când îi dai să mănânce un anumit fel de mâncare, şansele sunt ca cel mic să refuze să îl guste sau să spună că nu este pe placul lui. Cercetările au demonstrat că abia după 10 încercări un copil va tolera un fel de mâncare nou, aşa că nu îţi pierde speranţa şi continuă să încerci.

2. Ia-le pe rând. Nu încerca să îţi obişnuieşti copilul cu mai multe mâncăruri noi deodată. Introdu-le treptat în dietă şi oferă-i timp să se înveţe cu gustul fiecăreia.

3. Alege momentul potrivit. Dacă cel mic este obosit, va fi mai puţin receptiv la a experimenta lucruri noi. Aşadar, evita să îi propui mâncăruri noi la finalul unei zile agitate.

4. Ai grijă la temperatura alimentelor. Hrana bebeluşilor trebuie să fie precum băiţa: călduţă. Dacă cel mic se frige atunci când îi dai să mănânce, este posibil să refuze respectivul fel de mâncare o lungă perioadă.

5. Nu pune condimente. Poate că ţie ţi se va părea că mâncarea nu are niciun gust, însă bebeluşii prefera mâncarea în acest fel. Nu încerca să o condimentezi pe gustul tău.

6. Lasă-l să mănânce cu două linguri. Pe timpul mesei, ia o lingură de care te vei ajuta în hrănirea celui mic, însă dă-i şi lui o alta pentru a se obişnui cu ea şi a-i învăţa utilitatea. Dacă va încerca să ducă lingura la gură, încurajează-l şi ai răbdare cu el până va căpăta dexteritatea să ducă lingura cu tot cu alimente până la destinaţie.

7. Mâncaţi cu degetele. Copiilor le place să atingă mâncarea, motiv pentru care alimentele pe care le pot ţine în mână sunt un început perfect pentru a-i învăţa să mănânce singuri.

copil-mancand-fructe

Dacă niciuna dintre strategiile de mai sus nu funcţionează, încearcă varianta de rezervă: jocul. Fie că îi aranjezi mâncarea în farfurie sub formă de animăluţe sau îi dai fiecărui aliment un nume de supererou, această metodă te poate scuti de chin. Ai grijă, totuşi, că jocul să nu devină o regulă.

bebe-la-cratita

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *