sâmbătă,decembrie 9, 2023

Cum să îţi înveţi copilul să doarmă singur

0

obisnuit-copil-sa-doarma-singur

Lunile au trecut rapid şi copilul tău este acum suficient de mare încât să doarmă singur. Chiar dacă vârsta îi permite acest lucru, nu te aştepta să accepte prea uşor schimbarea. Iată câteva sfaturi care să te ajute să treci mai uşor peste această etapă:

1. Pregăteşte-l psihic pentru marele moment

Vorbeşte-i din timp copilului despre faptul că, la un moment dat, va trebui să se obişnuiască să doarmă singur, într-o altă cameră decât cea a părinţilor. Pune accent pe faptul că acesta este un lucru normal, pe care doar copiii mari şi curajoşi îl pot face, pentru a-i dezvolta un sentiment de încântare cu privire la schimbarea care urmează.

2. Cumpără un pat potrivit vârstei lui

Alege un pat nu foarte înalt, în care să se poată urca uşor şi din care să poată coborî fără ajutor şi fără să se rănească. Este de preferat să te însoţească la cumpărături şi să îl laşi să te ajute în procesul alegerii patului potrivit, astfel încât să se simtă inclus în tot acest proces. Un pat mic, potrivit vârstei lui, va constitui o etapă intermediară înaintea mutării într-un pat mare.

3. Obişnuieşte-l să doarmă la prânz în noul pat

Înainte să îl laşi să doarmă peste noapte în patul recent achiziţionat, este de preferat să îl obişnuieşti să doarmă în el pe timpul zilei. Astfel se va familiariza cu noul mediu de somn şi va fi mai liniştit în prima noapte petrecută singur.

4. Păstrează aşternuturile din patul vechi

Chiar dacă, atunci când cumperi un pat nou, vei fi tentată să cumperi şi aşternuturi noi, este de preferat ca, pentru o perioadă, să le foloseşti pe cele pe care copilul le cunoaşte deja. Astfel, schimbarea prin care va trece va fi mai puţin bruscă, iar riscul apariţiei dificultăţilor de a adormi ale celui mic se vor diminua.

5. Menţine acelaşi program de somn

Necesitatea dobândirii obişnuinţei de a dormi singur, într-un pat nou, este suficient de stresantă pentru cel mic. Din acest motiv este important să păstrezi restul aspectelor legate de rutină de somn identice, acestea incluzând baia de seară, povestea pe care i-o citeşti şi ora de culcare. Dacă acest program a fost unul care a dat roade până acum, atunci ar trebui să funcţioneze la fel de bine chiar dacă patul va fi unul nou.

6. Pregăteşte-te să treci prin câteva nopţi albe

În ciuda tuturor pregătirilor, este foarte probabil că obişnuirea cu noul pătuţ să dureze o perioadă. Pregăteşte-te pentru câteva nopţi în care nu vei fi lăsată să dormi. Fii răbdătoare şi ajută-ţi copilul să se acomodeze cu noua situaţie. Răsplăteşte-i eforturile spunându-i cât de mândră eşti de el.

7. Nu ceda rugăminţilor de a dormi cu tine

Este posibil ca, din când în când, copilul să se dea jos din pat şi să vină în camera ta, rugându-te să îl laşi să doarmă cu tine. Pentru a nu prelungi perioada necesară adaptării, menţine-ţi calmul şi du-l înapoi în patul său, pentru că dacă vei crea un precedent, îţi va fi din ce în ce mai greu să îl opreşti din a mai veni în toiul nopţii în dormitorul conjugal.

 

Stim că îți este la fel de teamă și ție de momentul mutării precum îi este și micuțului tău, însă această etapă este una firească și absolut necesară în dezvoltarea copilului. Ia-ți inima în dinți și nu uita să ne spui ce trucuri au dat cele mai bune rezultate în cazul tau!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *