Cum să-i stimulezi pofta de mâncare

Se joacă cu mâncarea şi are un apetit scăzut? Îţi este din ce în ce mai greu să îl hrăneşti? Urmează sfaturile noastre şi aceste momente neplăcute vor fi istorie.
Pentru ca cel mic să aibă poftă de mâncare trebuie să respecţi câteva reguli de aur:
1. Nu-l forţa. Chiar dacă nu a terminat totul din farfurie, nu-l obliga. În acest fel poate asocia momentul mesei cu o mică tortură. Chiar dacă va mânca, nu o va face cu plăcere.
2. Nu-l şantaja afectiv. De multe ori părinţii intră într-un cerc vicios, servindu-se de hrană ca de un mijloc de presiune. Nu recurge la expresii de genul: “Dacă mănânci tot, mama va fi mandră de tine”. Copilul trebuie să mănânce pentru plăcerea lui şi nu a altcuiva.
3. Nu prelungi prea mult durata masei. Nu-l lăsa pe cel mic să mai facă şi altceva în timpul mesei. Alte activităţi l-ar putea obosi şi nu va mai mânca.
4. Respectă un orar fix. Poate uneori nu are poftă de mâncare. Învaţă-l cu ore fixe de masă. Astfel, se vor forma reflexe. E valabil şi pentru gustările dintre mese.
5. Dă-i cantităţi mici. De regulă celor mici nu le plac farfuriile prea pline. Mai bine pune câte puţin din fiecare aliment, ca să-i asiguri toţi nutrienţii necesari. Dacă un aliment este prea mare, îl poţi porţiona în felii, bucăţi sau piureuri. Mergi pe idea că mai bine îţi mai cere decât să refuze.
6. Implică-l şi pe el. Îi poţi mări plăcerea de a mânca punându-l să te ajute la pregătirea bucatelor. Îi poţi da misiuni uşoare, cum ar fi să amestece ingredientele. Educă-i gustul pentru mirodenii sau ierburi aromatice. Dă-i să guste legume crude. Astfel va descoperi alimentele şi va mânca cu mai multă plăcere ştiind că a contribuit şi el la prepararea lor.
7. Aranjează farfuria în mod comic. Poţi găti paste colorate, sau să faci diverse figurine din legume şi fructe. Te poţi inspira din reţetele noastre haioase. Îl vor amuza şi le va aprecia mai mult.