Cum scăpăm de picioarele umflate din timpul sarcinii?

În ciuda tuturor experienţelor şi trăirilor minunate resimţite în timpul sarcinii, apar totodată şi unele dintre cele mai incomode şi deranjante senzaţii: gaze, dureri de spate, dar mai ales retenţia de apă şi umflarea picioarelor!picioare umflate

Picioarele umflate sunt cele mai rele: aspectul lor este urât, pantofii nu se mai potrivesc deloc, iar cel mai rău senzaţia pe care o ai când mergi şi parcă abia reuşeşti să le cari după tine, este pur şi simplu groaznică! Dacă mai prinzi şi un anotimp călduros cum mi s-a întâmplat mie, senzaţia de disconfort este în mod categoric dublată.

Există câteva modalităţi de dimunuare a senzaţiei de picioare umflate, unele cu efect pe termen mai lung, dar altele cu efect imediat şi temporar:

Eliminarea sării din alimnetatie:
Încercaţi să diminuaţi aportul suplimentar de sare din alimentaţie, sau şi mai bine să o eliminaţi de tot. Sodiul favorizează retenţia de apă în ţesuturi, de cele mai multe ori resimţită în extremităţi: mâini şi picioare

Hidratarea suplimentară:
Beţi cât mai multă apă! Apa spală reziduurile secretate de celule şi ajută în bună funcţionare a ficatului şi rinichilor. Un astfel de dezechilibru afectează de asemenea capacitatea organismului de a menține o temperatură confortabilă a organismului.

Ridicarea picioarelor
Poziţionarea picioarelor la un nivel mai ridicat faţă de restul corpului, prin plasarea picioarele pe un teanc de perne, este o metodă deosebit de eficientă pe timp de noapte.

Gismanstica
Exercițiile ușoare sunt extrem de benefice pentru circulaţia sangvină şi asociate cu o hidratare corespunzătoare vor ajuta şi la eliminarea toxinelor.

Masajul
Masajul relaxează şi detensionează organismul, ajutând la eliminarea toxinelor care cauza retenția de apă. Un masaj bun la picioare poate fi deosebit de benefic şi plăcut.

Înotul
Practicarea înotului este unul dintre puţinele sporturi permise şi chiar recomandate la gravide. Acest sport detensionează organismul şi ajută la eliminerea durerilor de spate, de şold, de picioare, etc. Are şi efcet de „uşurare” a picioarelor.

Momentele de răsfăţ:
Se înmoaie picioarele în apă caldă cu sare, apoi masaj cu ulei de jojoba, cu un amestec de câteva picături de ulei de mentă (pentru a ajuta în mentinerea senzaţiei de rece), câteva picături de ulei de grapefruit (un bun agent anti-inflamator), și câteva picături de ulei de ghimbir pentru a reduce umflarea și de a îmbunătăți circulația.
Un bun remediu poate fi şi simplă înmuiere a picioarele în apă rece pentru a calmă senzaţia de supraîncălzire, care vine odată cu umflarea.

Menţinerea poziţiei corecte a picioarelor
Când vă aşezaţi pe scaun, cel mai indicat ar fi să urcaţi picioarele pe un suport mai înalt: o cutie, un taburet, etc. Dacă acest lucru nu este posibil, cel puţin ţineţi picioarele întinse sau unul lângă altul, dar niciodată încrucişate, deoarece această poziţie afectează circulaţia sângelui de la coapse în picioare.

Pantofii comozi
Purtați pantofi confortabili, nu tocuri, nu pantofi prea strâmţi, nu din materiale sintetice sau prea groşi care vor favoriza supraîncălzirea picioarelor.

Ciorapii
Există ciorapi speciali care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei, însă în lipsa lor puteţi folosi şi ciorapii obişnuiţi.

Mai ştiţi şi alte metode care pot fi de folos?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *