Cum se manifestă miopia în timpul sarcinii

Se spune că sarcina şi alăptarea pot agrava miopia mamei. Această afirmaţie se dovedeşte a fi, de fapt, un mit care a fost poate realitate în trecut, când multe femei însărcinate munceau din greu şi se alimentau dezechilibrat.

miopia-în-timpul-sarcinii

Combinaţia de mai sus slăbeşte enorm organismul mamei care, dacă este deja mioapă, va suferi şi mai mult din această pricină. În zilele noastre nu mai există astfel de probleme. Ele au fost deja rezolvate, graţie controlului alimentar şi protejării femeilor însărcinate la locul de muncă. Iată cam ce precauţii trebuie să ai în vedere dacă suferi de astfel de tulburări oculare.

Mergi la oftalmolog!

În timpul sarcinii este important să te supui unui test oftalmologic, mai ales dacă suferi de miopie. Indiferent că este miopie mai uşoară sau mai puternică, această problemă de vedere nu se accentuează ireversibil în timpul sarcinii. Totuşi, este important să faci distincţia între cele două forme de miopie. Cea simplă, care nu duce la alterarea retinei şi cea gravă, care implică leziuni ce pot afecta retina şi pot cauza fisurarea sau dezlipirea ei. De aceea, este bine să te supui unui control preventiv cu scopul de a verifica dacă retina ta este intactă. De altfel, toate persoanele mioape, nu numai femeile însărcinate, trebuie să-şi facă un examen oftalmologic, cel puţin o dată pe an, pentru a-şi controla fundul de ochi. Acest examen este foarte simplu şi se efectuează prin administrarea câtorva picături de substanţă (atropină) care nu are nici un efect secundar şi permite diagnosticarea rapidă şi sigură. Dacă testul nu arată nici o anomalie, poţi afronta liniştită naşterea naturală şi alăptarea bebeluşului. Modificările retinei sunt mult mai frecvente dacă miopia este gravă, mai mult de 6 dioptrii. Este adevărat că în cazuri excepţionale pot apărea complicaţii şi la miopiile mai uşoare.

În cazul în care în timpul examenului de fund de ochi se descoperă alterări, cum ar fi mici găuri, răni etc., este indicat să se urmeze un tratament cu laser care va permite cicatrizarea ţesuturilor rănite. Medicul va stabili dacă este mai indicată cezariana în anumite situaţii în locul naşterii naturale care ar putea prezenta un anumit risc. În timpul naşterii naturale presiunea arterială creşte, iar în cazuri extreme poate determina ruptura sau dezlipirea retinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *