Învățarea limbajului începe încă de la naștere. În primii 5 ani ai vieții, limbajul se dezvoltă repede. Copiii învață să vorbească ascultându-i pe cei din jur, apoi imitându-i și experimentând diverse sunete. În final, către vârsta de 5 ani cei mai mulți copii stăpânesc limbajul esențial.

Cum-și-când-învață-copilul-să-vorbească

Iată cam care sunt etapele acestui proces de învățare.

–          La naștere. Nou-născutul comunică încă de când apare pe lume. Auzul său este foarte bine dezvoltatși este deja obișnuit cu vocea mamei. Chiar dacă nu înțelege cuvintele pe care le aude, reacționează la voce și la expresiile feței. Încă din primele luni bebe poate privi adultul în ochi și interacționa cu el.

–          Între lunile 3-8. Învață să producă sunete în mod voluntar: gângurește, râde, ciripește, vorbește pe limba lui.Comunicarea este bazată pe privire, pe expresia feței, pe tonul vocii și pe reacții.

–          Între 8 și 15 luni. Cel mic învață să capteze atenția și să comunice cu un scop precis, de exemplu pentru a răspunde nevoilor sale sau pentru a-și exprima o emoție. Insistă dacă vede că eforturile sale nu sunt încununate de succes.

–          Înainte de a împlini 2 ani copilul are deja un vocabular de cincizeci de cuvinte. Aceste cuvinte desemnează adesea oameni și obiecte familiare, și chiar acțiuni frecvente, cum ar fi ”nani” sau ”papa”. Ei înțeleg rapid noile cuvinte care desemnează obiecte sau acțiuni care se află, sau au loc într-un context familiar. Ei înțeleg propoziții simple, precum: ” Du-te și adu pantofii”.

–          Între 2 și 3 ani. Pe timpul acestei perioade copilul învață să ordoneze cuvintele într-o anume manieră pentru a face propoziții. Primele nu au decât 2-3 cuvinte. Către 3 ani poate spune chiar fraze complete. Numărul de cuvinte pe care le înțelege și le spune continuă să crească rapid în această perioadă și face din ce în ce mai multe legături între anumite activități de rutină și cuvintele asociate.

–          De la 3 la 5 ani. Vocabularul său se îmbogățește iar lungimea frazelor crește rapid. Și pronunția devine din ce în ce mai clară. Acum poate înțelege până la 2.000 de cuvinte, iar frazele sale pot avea și 8 cuvinte, sau chiar mai multe.

Probleme tipice de pronunție

Pentru unii copii este nevoie să împlinească 5 ani ca să poată vorbi corect. Mulți dintre ei nu îl propună pe ”r” sau ”l”, așa-numitele consoane lichide. Anumite dificultăți de pronunție sunt normale și se remediază prin mici exerciții specifice. Dacă anumite defecte nu se corectează, poți consulta un logoped.

Ce faci dacă copilulului tău nu îi place să vorbească

Sunt și copii mai taciturni, mai reticienți mai ales în anumite situații, când sunt străini de față, de exemplu. Acasă vorbește normal, dar în locuri publice preferă tăcerea. Acest lucru nu are legătură cu dezvoltarea limbajului. Este posibil ca în acele locuri să nu se simtă în largul lui, fiind departe de părinți sau de casă. Sau are trac, ca și multe persoane adulte, când e momentul să vorbească în public. În astfel de situații trebuie să ai răbdare și înțelegere. Nu trebuie încurajat, dar nici certat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *