Cum te descurci la locul de munca in perioada sarcinii

0

Asadar ai aflat ca esti mamica. Felicitari! Ai asteptat de mult aceasta clipa, sau poate ai avut si tu insati parte de o surpriza. Esti emotionata si te gandesti ce minunat va fi momentul in care iti vei tine in brate comoara. Insa, dupa primele emotii, vor aparea cu siguranta si intrebarile legate de viata ta profesionala, cum te vei descurca la serviciu in acesta perioada minunata a vietii tale.

 Cum procedezi in primele saptamani

Este recomandat ca in primele saptamani sa pastrezi secretul doar pentru tine, pentru a fi sigura de sarcina. Insa apoi este indicat sa iti instiintezi seful cu privire la sarcina ta, depunand o instiintare scrisa insotita de o adeverinta de la medicul de familie care va atesta sarcina. Doar dupa ce ai depus aceasta instiintare, vei putea beneficia de drepturile tale ca si gravida la locul de munca. Nu astepta ca cineva sa intuiasca ca tu ai nevoi speciale si sa te intrebe ce ar putea face pentru tine. Daca tu nu ai grija de tine, nimeni n-o s-o faca. Daca tu nu iti ceri drepturile, adica: mai putine ore de lucru, sa refuzi sarcini care ti-ar afecta sarcina, sa iti iei concediu medical la nevoie sau sa lipsesti cateva ore daca ai de facut analize medicale, ceilalti nu ti le vor da din proprie initiativa.

 Creeaza-ti cele mai bune conditii la locul de munca

Poate te intrebi in ce masura sarcina si simptomele ei iti vor afecta munca. Daca in general esti sanatoasa si sarcina decurge normal, munca ta nu ar trebui sa fie foarte afectata si vei putea sa lucrezi pana inainte sa nasti. Va trebui, cu siguranta, sa iei unele masuri pentru a-ti face locul de munca cat mai placut si mai confortabil pentru sarcina. S-ar putea ca in primul trimestru de sarcina sa fii mai obosita, sa experimentezi disconfort, sa nu te poti concentra asa de bine ca inainte. Acest trimestru este de obicei cel mai greu de suportat, dar daca te ingrijesti si nu lucrezi intr-un mediu ce ar putea dauna sarcinii, nu ai de ce sa-ti faci griji. In al doilea trimestru vei avea mai multa energie, chef de munca, capacitate de atentie si concentrare. In al treilea trimestru vor aparea cel mai probabil iarasi starile de disconfort, incapacitatea de concentrare, oboseala. Acum vei putea sa iti mai iei o pauza de la munca, concediu de odihna si, spre finalul sarcinii, concediul prenatal.

 sarcina-serviciu-430x286

Cum te descurci la locul de munca in perioada sarcinii

In colectivul tau de munca aceste simptome, cat si schimbarile tale de dispozitie, vor fi mai devreme sau mai tarziu observate. Sarcina ta la locul de munca poate fi un subiect sensibil pentru colegii tai, mai ales daca printre ei se numara si persoane de sex masculin. Asadar, e bine sa le explici in cateva cuvinte cum te simti, ce nevoi speciale ai, astfel incat in cazul in care nu te simti bine sa te inteleaga si sa stie cu ce pot sa te ajute. Daca doresti sa iti pastrezi imaginea profesionala, sa fii perceputa in continuare ca un angajat serios, incearca sa nu te plangi prea mult, sa nu dai prea multe detalii mai ales daca unii dintre colegi nu agreeaza noua ta stare. Poate vei dori sa iti impartasesti temerile si intrebarile colegelor tale care sunt si ele mamici, dar, in general, fii precauta cui dezvalui aceste chestiuni private ale vietii tale.

Oricare ar fi conditiile de la locul tau de munca, nu te ingrijora excesiv. Ai grija de sanatatea ta, cunoaste-ti drepturile ca si salariata insarcinata, pentru ca acum sunteti doi !

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *