Cum te organizezi dacă îţi creşti singură copilul

0

Cum te organizezi dacă îţi creşti singură copilul

Evident, nu este o situaţie de dorit. Adevărata familie este cea cu mama şi cu tata, fiecare având un rol bine definit în creşterea şi educarea copilului. Uneori, însă nu e tocmai aşa. Află ce ai de făcut dacă eşti o mamă singură care trebuie să îşi crească copilul sau copiii.

Un părinte care îşi creşte singur copilul poate trăi situaţii dificile, dar o organizare bună şi o susţinere adecvată din partea familiei şi a prietenilor pot fi de un ajutor real. Mai devreme sau mai târziu familia îşi va regăsi echilibrul şi va redeveni „funcţională”. Uneori ajunge să fie chiar mai organizată decât când avea la bază cuplul. Evident, absenţa conflictului şi diminuarea stresului care rezultă, prezente în anumite familii, îi fac pe părinţi să fie mai focusaţi pe propriile nevoi şi pe cele ale copiilor lor.

 

Crează o sursă de susţinere

Orice separare, dorită sau nu, este un eveniment important. Nu trebuie să te mai gândeşti la ce a fost înainte. Anumiţi părinţi se culpabilizează şi astfel respectul de sine poate suferi. Monoparentalitatea antrenează de obicei dificultăţi financiare, conflicte, tulburări psihice sau psihologice sau izolarea.

Ruptura poate avea şi repercursiuni asupra copilului, chiar dacă se face de comun acord. Se pare că 15-20% dintre copii au dificultăţi de adaptare în urma acestei schimbări familiale. De aceea e nevoie de un sprijin încă de la început.

  • fă-ţi o listă cu cei apropiaţi care te-ar putea ajuta sub diverse forme: afectiv, să aibă grijă de copii la nevoie, transport, ajutor economic şi relaţii sociale.
  • consultă diverse forme organizate de ajutorare: case de familie, asociaţii de familie monoparentale, site-uri specializate, forumuri sau asistenţi sociali din cadrul primăriei.

mama si copil

Reorganizează-ţi timpul

  • stabileşte un orar zilnic pentru săptămâna ce vine, unde îţi notezi întâlnirile, cumpărăturile şi alte activităţi, chiar şi cele legate de recreere;
  • elimină din agendă activităţile care nu sunt importante sau prioritare;
  • învaţă să-ţi respecţi limitele şi să spui nu;
  • profită de stabilitate şi rutină. Stabileşte reguli clare de viaţă şi o disciplină anume care va asigura un confort psihic pentru tine şi copii, indiferent că e vorba de orarul băii, al odihnei sau al orelor dedicate lecturii şi distracţiei.
  • menţine vechile ritmuri şi obiceiuri din familie, avute înainte de separare şi crează altele noi care vor face bine tuturor. Discută înainte de a le stabili cu copii mai mari şi cere-le şi lor opinia sau ajutorul. Chiar dacă tu vei lua decizia finală. Aceste ritualuri trebuie cunoscute de către toată lumea: familie, educatoare, bonă etc.

 

Gândeşte-te şi la tine!

Nu uita să îţi acorzi clipe de răgaz care îţi vor oferi energia necesară şi odihna. Dormi, ai grijă să te alimentezi sănătos, caută să ai pe cineva apropiat cu care poţi discuta, relaxează-te, fă sport sau caută să ai o activitate plăcută.

Viaţa socială e foare importantă, organizeaz-o împreună cu copiii tăi.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *