Foto: chrisjohnsonmd.com

Cum tratăm tusea
Foto: chrisjohnsonmd.com

Tusea de care se sperie orice părinte, reprezintă un act reflex de autoapărare a organismului, o modalitate prin care acesta se protejează, încercând să elimine mucusul acumulat la nivelul căilor respiratorii sau a plămânilor. Poate fi totdată o reacţie a organismului la iritarea căilor respiratorii din diverse motive.

Cel mai adesea, părinţii se grăbesc să trateze tusea că pe o boală şi nu ca un simplu simptom, încercând să trateze cauza şi nu efectul.

Un diagnostic bun va oferi numai un medic, care va evalua clinic pacientul, va şti să analizeze toate celelalte simptome ale bolii, va face un cumul de informaţii şi va trage o concluzie în acest sens.

Tratând numai tusea prin administrarea de diverse siropuri, am putea face mai mult rău celui mic, decât bine.

Tusea poate fi de mai multe feluri şi este uşor de caracteriazat prin formele sub care se manifestă, durata ei, factorii declanşatori.

Cauzele pot fi pulmonare sau extrapulmonare, astfel tusea poate fi productivă sau seacă.

Tusea productivă are cel mai adesea cauze virale, sau infecţioase care poate indica o bronşită, pneumonie sau sinuzită. Se caracterizează prin acumularea de mucus la nivelul căilor respiratorii, a gâtului, nasului, sinusurilor sau chiar la plămâni. Nu se dau antitusive pentru că acestea nu vor face decât să oprească acest reflex de apărare al organismului.

Tusea neproductivă sau seacă poate fi efectul expunerii la un agent iritant cum ar fi praful, tutunul, mirosuri tari, aerul rece şi uscat sau diverşi alergeni.

Tusea seacă mai poate apărea în răceli comune, la început, înainte să devină productivă sau la sfârşitul perioadei de boală.

Pentru vindecare, trebuie depistată cauza care a declanşat acest efect şi tratată corespunzător.

Cele mai bune remedii pentru tuse, mai ales atunci când devine deranjantă şi cel mic nu se poate odihni, sunt hidratarea corespunzătoare, consumarea de diverse produse naturale care au efecte antitusive şi proprietăţi imunostimulatoare.

Iată câteva idei:

–              O linguriţă de miere dimineaţă pe stomacul gol

–              Un ceai de tei sau de ciuboţica cucului, nu foarte cald cu lămâie şi îndulcit cu miere

–              Sirop de ridiche neagră obţinut prin scobirea unei ridichi în care se pune o linguriţă de miere/zahăr şi se lasă la macerat câteva ore

–              Supă de ceapă

–              Hrean răzuit amestecat cu puţină miere

–              Mujdei de usturoi

–              Ulei esenţial de eucalipt sau de pătlagină pus pe pieptul copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *