Cum trebuie să fie tetina şi suzeta?

Materialele din care se fac tetinele sau suzetele trebuie să fie rezistente, netoxice şi hipoalergenice. Toate elementele trebuie să fie bine sudate între ele pentru a nu exista pericolul dezmembrării componenetelor. Iată ce caracteristici mai trebuie să aibă ca să fie sigure.

Cum-trebuie-să-fie-tetina-şi-suzeta

Rolul suzetei este unul important fiindcă permite copilului să înlăture tensiunea, îi ţine companie şi aduce o mare autonomie. Când cumperi suzeta e bine să ai în vedere anumite exigenţe de securitate. Acestea sunt definite de anumite norme europene:

  • moţul suzetei trebuie să aibă o lungime egală sau inferioară dimensiunii de 30 mm
  • rozeta suzetei trebuie să fi mai mare decât gura copilului şi să aibă o gaură prin care să treacă aerul
  • inelul nu trebuie să se separe de tetină, chiar dacă se exercită presiune asupra lui
  • tetina trebuie să fie suplă şi ergonomică pentru a se adapta gurii lui bebe
  • după utilizare verifică să nu fie distrusă de dinţii lui bebe
  • fii atentă la riscul sufocării care se poate produce dacă tetina rămâne pe fundul gurii şi blochează gâtul
  • inelul tetinei trebuie bine fixat. Există chiar variante de noapte, care nu au inel pentru a proteja faţa lui bebe
  • nici rozeta suzetei nu trebuie să se detaşeze. E bine, de asemenea, să fie prevăzută cu orificii care să faciliteze respiraţia lui bebe şi să evite obstrucţia salivei.

Avantaje

Pentru un bebe nevoia de a suge este fiziologică fiindcă îi aduce plăcere şi relaxare, datorită endomorfinei (hormon al fericirii) care este secretat în timpul suptului. Tetina, ca şi alăptatul sau suptul degetului este un mijloc de a scădea stresul sau agitaţia lui bebe (de aceea bebeluşii adorm după alăptare) şi le procură o senzaţie de securitate.

Apoi are un rol asupra calităţii somnului. Bebeluşii care folosesc suzetă adorm mult mai repede decât ceilalţi şi nu se trezesc peste noapte sau o fac mai rar. Se pare că tetina diminuează şi riscul morţii subite. Gura fiind deschisă în jurul suzetei se diminuează riscul de reflux, favorizând ventilaţia.

Inconveniente pentru bebe

Poate compromite alăptarea dacă este dată prea devreme. E posibil ca bebe să prefere tetina, sânului mamei, fiindcă laptele iese mai uşor.

Tetina poate deforma gura copilului, fosele nazale, cerul gurii. Pe termen lung poate favoriza otitele.

Poate avea efect nefast asupra maxilarului, producând deformări ale danturii. De aceea stomatologii nu prea sunt de acord cu tetina şi/ sau suzeta.

Este o sursă de microbi. Cade mereu pe jos, umblă prin diverse mâini şi locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *