Cum va arăta viitorul bebe?

Deşi genetica nu este o ştiinţă exactă, anumite caractere dominante ale părinţilor ne pot ajuta să ne imaginăm cum va arăta viitorul bebe. Iată ce şanse sunt ca bebe să moştenească părul, culoarea ochilor sau forma urechilor mamei sau tatălui.

viitorul-bebe

Culoarea sau tipul părului sunt teoretic o combinaţie între caracterele dominante (negru şi buclat) şi recesive (blond şi întins). Pigmentul este determinat întotdeauna de concentraţia de melanină dar, în cazul părului, genele însărcinate cu rezolvarea problemei sunt cel puţin patru. În plus, se pare că, în funcţie de constituţia fizică, structura capilară este determinată în parte, şi de un amestec de caractere materne şi paterne.

Oricum, există un raport destul de constant şi previzibil în ceea ce priveşte culoarea ochilor şi părul. Genele responsabile de dozarea melaninei părului şi irisului sunt situate în proximitatea cromozomilor şi astfel se transmit împreună. Asta explică de ce, adesea, blonzii au ochii albaştri şi bruneţi, ochii căprui.

Pe de altă parte, dacă tatăl sau bunicul au suferit de o calviţie precoce e posibil ca unul sau mai mulţi copii să aibă aceeaşi problemă. Şi tendinţa de a albi prematur este o chestiune ereditară.

Ochi deschişi sau închişi la culoare?

Culoarea ochilor este determinată de concentrarea de melanină prezentă în iris. Ochii închişi au o cantitate mai mare de pigment, în tip ce ochii deschişi au mai puţin pigment. Această cantitate este reglată prin cel puţin trei gene, ceea ce face ca mecanismul de trasmisie să fie mult mai complex decât credem. În general se poate spune că o culoare închisă dominantă poate fi transmisă copilului dacă un singur părinte are ochii deschişi. După legea lui Mendel, combinaţiile ar fi următoarele:

– închis + închis = închis

– închis + deschis = închis

– deschis + deschis = deschis

Dar nu se poate stabili dacă ochii de culoare deschisă vor deveni verzi sau albaştri.

Urechile clăpăuge. Anumite trăsături fiziologice, cum ar fi o bărbie pronunţată, un nas acvilin, urechile clăpăuge sau mâinile mari sunt carcteristici ereditare dominantede de care e cam greu să scapi.

Vestea bună pentru familiile care au aceste probleme este că la femei toate aceste carcateristici au aproape mereu tendinţa de a se diminua. În general taţii sunt fericiţi să observe trăsăturile lor la băieţi, dar dacă se uită mai atent la fete îşi vor vedea trăsăturile diminuate, şi la acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *