Cum vede bebe până la 1 an

Bebe vede din prima zi de naştere. Dar cum percepe ce vede la 3 săptămâni, 2 luni sau un an? Vede în culori sau în alb şi negru? Vede conturul clar al obiectelor? Iată evoluţia vederii bebeluşului până la un an.

Încă din a 7-a lună de sarcină bebe deschide ochii. La naştere este, deci, capabil să vadă mediul înconjurător. Cu toate acestea, vederea sa rămâne foarte aproximativă. În plus, nu vede nici în culori. Pentru el totul pare neclar şi fără relief. Ochii nou-născuţilor au o tentă de albastru sau gri. Retina nu este încă bine pigmentată şi de aceea este sensibil la luminile puternice. Iată de ce e bine să nu expui la prea multă lumină. În primele zile nu vede decât ce este expus în faţa lui. Viziunea sa este centrală şi nu poate percepe persoane sau obiecte plasate pe laterale. Dar faţa mamei o vede şi e şi capabil să o recunoască cât de curând.

De la 3 săptămâni până la 1 lună bebe te fixează. Vederea lui începe să evolueze puţin câte puţin. Chiar dacă e încă neclară şi monocromă este atrasă de mişcare şi de tendinţa de a urmări obiectele care se perindă prin faţa lui. Cu toate acestea câmpul vizual este restrâns încă şi nu poate depăşi 90 de grade. Faţa ta îl interesează mult şi pot trece minute lungi în care să te fixeze.

Vederea lui bebe de la 6 săptămâni. Acum începe să se fixeze şi să-şi centreze privirea pe o persoană sau un obiect dorit. Propria sa mână îl captivează şi are o plăcere deosebită să o treacă prin faţa lui. Dar încă vede neclar şi nu percepe culorile. Câmpul vizual este încă limitat şi se mulţumeşte să privească doar ce este în faţa lui.

Vederea lui bebe de la 2 luni: apar culorile. La această vârstă este capabil să distingă anumite culori, cum ar fi roşu şi verde. De aceea va fi atras de obiecte şi culori vii, pe care le va observa mult mai bine. Aici îl poţi ajuta să progreseze cu ajutorul jucăriilor adaptate vârstei, care de obicei sunt foarte colorate. Vederea lui devine din ce în ce mai clară. Începe deja să recunoască obiecte familiare şi să îţi caute privirea.

Vederea lui bebe la 4 luni: expresii familiare. La 4 luni bebe este capabil să recunoască anumite expresii ale feţei. Recunoaşte şi figurile familiare cât şi jucăriile sale preferate. Este capabil să le urmărască cu privirea. Percepe şi în relief şi chiar are capacitatea de a aduce obiectele aproape de el. Dar câmpul lui de vedere nu este încă perfect pus la punct. Ratează adesea obiectivul şi are impresia că obiectul se află mai departe decât este în realitate. În privinţa culorilor începe să perceapă şi albastru şi galben.

Vederea la 6 luni: vremea oglinzii. Începând cu această vârstă bebe are ca joc preferat privitul în oglindă. Poate petrece minute întregi în faţa oglinzii, captivat de ce vede. Îşi recunoaşte propriul chip care îi e familiar. Acum percepe deja multe culori: roşu, verde, galben, albastru cât şi alb şi negru. Percepe din ce în ce mai bine relieful şi profunzimea şi apucă mai sigur jucăriile.

Vederea la 8 luni: vede şi reacţionează. Când se apropie un necunoscut se panichează. Cunoscând perfect feţele familiare, poate chiar să plângă la feţele necunoscute sau dacă mama se depărtează de el prea mult. Câmpul vizual creşte.

Vederea la 10 luni: vede aproape ca un adult. Câmpul său vizual se apropie de cel al adultului. Poate urmări obiectele, percepe din ce în ce mai bine culorile şi relieful lor.

Vederea la un an. Totul este mult mai bine: culori, relief, conturul obiectelor. Te recunoaşte perfect şi înţelege şi expresiile feţei tale. De acum, progresiv, toate se vor îmbunătăţ, pentru ca la 4 ani să fie vederea 100% formată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *