Curăţenia ecologică la îndemâna oricui

După venirea pe lume a băieţelului meu în urmă cu doi ani, probabil pe fondul unui sistem imunitar scăzut şi al oboselii excesive, dar în special din cauza utilizării exagerate a tot felul de produse de curăţare (pentru a acoperi obsesia de a asigura un mediu impecabil micuţului) de la detergenţi pentru biberoane, şerveţele umede (zic ei sensitive) şi diverse soluţii de curăţare, am dezvoltat o formă neplăcută de dermatită, greu tratabilă atâta timp cât nu elimin cauzele. Aşa că am început să fiu tot mai preocupată de soluţii naturale şi ecologice pentru menţinerea igienei şi curăţeniei în casa.
Am început prin eliminarea şerveţelelor umede pentru copii, pe care medicul dermatolog, cu specializare în pediatrie, mi le-a contraindicat atât mie şi fiului meu, motivul fiind continul foarte bogat de substanţe chimice, alcool, parabeni. Aşadar spălatul clasic cu săpunul de bebeluşi recomandat de medic, rămâne de baza şi îl luăm peste tot cu noi. „Ok şi când mergem în parc?”, a fost întrebarea mea… O sticluţă de apă şi un prosopel mic şi evident spălat bine când intrăm în casa.
Rufele şi vasele se spală singure la maşinile de spălat…am scăpat, dar ce facem cu restul?
Mai ales suprafeţele pe care le atingem în permanenţă? Chiar dacă folosim mănuşi cât curăţăm suprafeţele sau şi mai bine face altcineva aceste lucruri pentru noi, substanţele chimice rămân active pe aceste suprafeţe şi noi intrăm permanent în contact cu ele. Noi, dar mai cu seamă copiii.
Astfel am găsit nişte soluţii simple, la îndemâna oricui. Tot ceea nu trebuie să ne lipsească niciodată din casă sunt următoarele ingrediente: sare de bucătărie, oţet, lămâie, bicarbonat de sodiu, ulei. Pare incredibil, nu?
- oţetul este un bun dezinfectant, ce ajută şi la îndepărtarea murdăriei
- bicarbonatul de sodiu este un bun agent de curăţare
- sucul de lămâie este un bun degresant
- uleiul oferă luciu lemnului şi mobilei
- uleiul esenţial de plante anihilează mirosul neplăcut al oţetului
Mobila spre exemplu se poate curăţa şi lustrui foarte bine cu o soluţie pe bază de bicarbonat de sodiu şi apă. Se poate pune într-un pulverizator şi gata soluţia pentru lemn. O altă variantă pentru curăţarea mobilei este soluţia formată din 2-3 linguri ulei şi 2-3 linguri oţet, iar pentru miros plăcut câteva picături de ulei esenţial de plante. Se agită bine şi se pune într-un pulverizator.
Pentru estomparea zgârieturilor de pe parchet se poate folosi un miez de nucă cu ajutorul căruia se freacă bine pe zona afectată.
Pentru obiectele din sticlă şi pentru ferestre, se poate prepară o soluţie din 2 linguri suc de lămâie, o jumătate de ceaşcă oţet alb, un sfert de ceaşcă de apă caldă.
Pentru baie se poate obţine o soluţie amestecând într-un recipient oţet, bicarbonat de sodiu şi apă, soluţia se pune într-un pulverizator şi poate fi utilizată pentru curăţarea tuturor obiectelor sanitare.
Gresia se curăţă foarte bine cu o soluţie pe bază de apă, oţet şi opţional ulei esenţial de pin sau alte plante.
Urmele de igrasie pot fi curtate cu ajutorul unei soluţii pe bază de apă caldă şi oţet. Suprafaţa afectată de mucegăi se spală cu ajutorul unui burete îmbibat în această soluţie.
Pentru a curăţa cuptorul puteţi folosi o soluţie formată din apă, suc de lămâie şi bicarbonat de sodiu. Consistenta soluţiei este cea a unei paste care se aplică direct pe suprafeţele murdare, se lasă să acţioneze timp de 15 minute, după care se şterge cu lavetă sau burete.
Pentru chiuvetă de inox se prepară o soluţie din sare de bucătărie şi suc de lămâie. Se prepară o pastă ce se poate aplică şi pe suprafeţele de alamă şi cupru, soluţia fiind bună şi pentru îndepărtarea petelor de rugină. Se poate folosi şi o soluţie formată din oţet alb şi bicarbonat de sodiu.
Cuptorul cu microunde se curată uşor dacă în el se pune un vas termorezistent, cu apă şi câteva felii de lămâie în el. Se lasă să fiarbă aproximativ
5 minute, până ce apă s-a evaporat, iar pe pereţii cuptorului s-a format condens. Se şterge uşor cu o lavetă.
Ibricul de cafea sau ceainicul se pot curăţa de petele de cafea sau depozitele de minerale prin fierberea, pentru numai 2-3 minute, a câtorva coji de portocală sau lămâie. Se opreşte focul şi se lasă aşa pentru încă o oră.
Curăţarea frigiderului se poate face cu o soluţie obţinută din oţet dizolvat în apă caldă.
Pe post de înălbitor de rufe se poate folosi un sfert sau o jumătate de cana de zeamă de lămâie, adăugată în maşină de spălat şi rufele vor ieşi impecabile.
Pentru îndepărtarea petelor de fructe o soluţie ar fi utilizarea a puţin lapte pe care pus pe suprafaţa pătată, lăsat să acţioneze o jumătate de oră apoi obiectul haină este spălată normal.
Petele de deodorant de pe haine pot fi îndepărtate prin pulverizarea de oţet direct pe pată, iar apoi după câteva ore spălarea normală.
Pentru îndepărtarea petelor de cafea de pe suprafeţele pretenţioase cum ar fi covoarele, se foloseşte o soluţie formată dintr-o lingură de glicerină dizolvată într-un litru de apă caldă. Se foloseşte un burete îmbibat în această soluţie, se freacă bine, iar apoi se şterge cu o cârpă uscată.
Tapiţeria canapelelor şi fotoliilor se poate curăţa folosind o soluţie obţinută din dizolvarea a 2 linguri bicarbonat de amoniu într-un litru de apă.
Canapelele din piele se pot curăţă cu ajutorul unei coji de banană, iar apoi se lustruiesc cu o cârpă uscată. Metodă poate fi utilizată şi pentru curăţarea hainelor şi genţilor de piele.
Pentru îndepărtarea insectelor se pot plasa coji de lămâie la toate locurile pe unde acestea pot intra. Mirosul puternic va alunga zburătoarele, iar pentru noi va fi un miros proaspăt în casă. În acest scop se poate folosi şi oţetul, picurând puţin pe o suprafaţă încinsă, în încăperea unde acestea se află.
Pentru alungarea gândacilor de bucătărie, se fierbe un ou tare şi un cartof, se amestecă bine împreună cu un pliculeţ de acid boric de la farmacie şi se fac nişte gogoşele mici care se pot împrăştia pe sub blatul de la bucătărie, pe sub masă, pe la colţurile camerei, etc.
Pentru îndepărtarea mirosurilor:
Borcanele de murături sau alte conserve, vor scăpa de mirosul urât dacă sunt clătite cu muştar şi apă caldă.
Mirosul neplăcut din congelator poate fi eliminat prin introducerea în acest compartiment a unei bucăţele de bumbac îmbibate în esenţă de vanilie.
Mirosul persistent din bucătărie, după gătit, poate fi estompat prin fierberea într-un ibric a câtorva coji de lămâie, o linguriţă de cuişoare, câteva frunze de rozmarin. Focul va fi oprit după doar câteva minute şi mirosul plăcut se va împrăştia în toată casa.
Pentru eliminarea mirosurilor din frigider se poate pune înăuntru un mic recipient deschis, plin cu bicarbonat de sodiu.
Pentru coşul de gunoi mai ales atunci când în casă se află şi un copil mic ce foloseşte scutece şi nu există posibilitatea aruncării acestora direct la ghena, se poate folosi o lămâie, zdrobită şi pusă în coş. De asemenea, şi cojile de lămâie sau portocală sunt potrivite în acest scop.
În cazul utilizării unui umidificator, pentru a împrospătă aerul se pot adăuga câteva picături de zeamă de lămâie în apă din interiorul acestuia.