Curcan umplut cu afine, castane şi orez

Curcan-umplut-cu-afine-castane-şi-orez

Ingrediente:

Pentru curcan :

  • un curcan 5 kg (gol)
  • 1 portocală tăiată în sferturi
  • 2 crenguţe de rozmarin
  • 25gr.unt
  • un vârf de cuțit bun de șofran
  • 12 felii de pancetta
  • 6 linguri sirop de arțar

Pentru umplutură :

  • 50gr. orez, bob lung
  • organe mărunţite
  • 100gr. castane fierte
  • 4 linguri afine uscate
  • coaja rasă de la o portocală mică
  • 50gr. pesmet alb
  • 25gr. unt
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 3 frunze mari de salvie, tocate

 

Mod de preparare:

1. Fierbeţi orezul conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Scurgeţi și clătiţi cu apă rece. Adăugaţi organele, castanele, coaja de portocală, pesmetul și afinele uscate.

2. Între timp, topiţi 25gr. unt într-o cratiță mică și gătiţi ceapa şi salvia timp de 7-8 minute la foc mic. Condimentaţi cu sare și piper negru proaspăt măcinat.

3. Încălziţi cuptorul la 170-190 °C. Umpleți curcanul, adăugaţi feliile de portocale și rozmarin. Puneţi curcanul într-o tavă mare şi daţi la cuptor. Calculați timpul de gătire (18 minute pentru 450gr.).

4. Topiţi untul rămas într-o cratiță mică, adăugaţi șofranul și lăsaţi timp de 5 minute, amestecând din când în când. Ungeţi curcanul și condimentaţi cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Adăugaţi 4 linguri de sirop de arțar şi puneţi pancetta pe curcan.

5. Acoperiţi cu folie, daţi la cuptor şi ungeţi cu sucurile din carne la fiecare 45 de minute. Verificați dacă curcanul se face, prin apăsarea în partea cea mai groasă a coapsei. Curcan umplut cu afine, castane şi orez, o mâncare delicioasă de sărbători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *